Jump to content

Postotak invalidnosti


Skay

Preporučene objave

LP, da li kod ev potpunog gubitka radne sposobnosti postotak invalidnosti je 100% ili može biti manji, a proglašen potpuni gubitak radne sposobnosti. 

Na komisiji je utvrđen stupanj invalidnosti za koji sam dobila i rješenje  4. stupanj, a za postotak rješenje nisam dobila misleći da ide automatski i postotak zahtjev za postotak na Mirovinskom nisam podnijela pa je ev to razlog. 

uređeno: od Skay
Još jedno pitanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod potpunog gubitka radne sposobnosti postotak invalidnosti može biti i manji. Zavod za vještačenje i prof. rehabilitaciju, tijekom vještačenja donosi odluku o postotku i stupnju invalidnosti, te će ono biti prikazano u Rješenju o pravu na naknadu za tjelesno oštećenje ( izdano od Mirovinskog) U slučaju da još niste podnijeli " Zahtjev za naknadu za tjelesno oštećenje"  potrebno ga je podnijeti jer samo tada će te dobiti Rješenje  gdje se vidi točan postotak invalidnosti, kategorija te o kojoj vrsti invalidnosti se radi. To je jedini obrazac koji Mirovinsko ima kako za utvrđivanje postotka, tako i za eventualnu naknadu za tjelesno oštećenje. To će vam biti potrebno ne samo radi utvrđivanja mirovine nego i radi priznavanja prava/povlastica invalida pošto nisu isti za sve: ovisi o kategoriji i postotku.

Moram Vam obratiti pažnju i da će Vam HZZO prestati sa naknadom plaće (ako ste bili na bolovanju) i to sa danom kada je revizor potvrdio rješenje zavoda za vještačenje. Od tog dana bit ćete opet na teret poslodavcu, ako ne odbije plaćati naknadu i bez obzira dali vam liječnik zatvori bolovanje kasnije. HZZO ima takav zakon da ukidaju naknadu bolovanja sa datumom Rješenja komisije (ne prvi datum komisije nego onaj par tjedana kasnije - dan potvrde revizora)

Moje je mišljenje i ispravite me ako griješim; da je najbolje u tom slučaju dobiti otkaz i prijaviti se u Zavod za nezaposlene jer Mirovinsko će ionako računati radni staž do dana utvrđivanja gubitka radne sposobnosti a Vi ćete biti pokriveni sa zdravstvenim i ev. naknadom od zavoda - ako dogovorno dobijete otkaz od poslodavca.

 

A što se tiče Udruga Invalida, jedino korisno je iskaznica sa kojom se ne čeka red za vađenje krvi, sve ostalo se dobije i bez njih. Sad po novom vam dođe doma poštom sva prava, jedino za  oznaku za parking se mora poslati zahtjev sa slikom, ali to sve sami možete odraditi.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Prije svega mješate invaliditet i invalidnost. Invaliditet se iskazuje u postocima (%), dok je invalidnost stupanj funkcionalne sposobnosti unutar invaliditeta. Neznam svrhu zahtjeva, ali mislim da se vjerojatno radi o povredi na radu ili profesionalnoj bolesti kad je rješenje izdao HZMO, ili o zahtjevu za invalidsku mirovinu.

HZMO koristi stupnjevanje invalidnosti od 1 do 8 ovisno o postotku invaliditeta. Spominjete da je po rješenju utvrđen 4.stupanj invalidnosti što bi po tablici HZMO bilo 70% invaliditeta i sljedom toga naknada za oštećenje 28% od osnovice zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Ovdje bi bilo dobro znati u koju svrhu je podnesen zatjev.

Ako se radi o zahtjevu za invalidsku mirovinu potrebno je odmah podnjeti i zahtjev za naknadu - tjelesno oštečenj

Kada bi imali potpuni radni gubitak više nemate radnu sposobnost to znači da ste za invalidsku mirovinu

Ako se pak radi o pravu na potporu radi naknade zbog invalidnosti zahtjev se podnosi CZSR

Što se tiće iskaznica dobijete doma iskaznicu za OSI koja je ujedno nacionalna i eurpska, kao i parking. Jedini uvjet ja da ste upisani u registar osoba s invaliditetom  (osobno niša ne poduzimate)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija