Jump to content

pravo na 100% bolovanje


udovica

Preporučene objave

Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:

1. za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu,

2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,

3. za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta,

4. za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života,

5. za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe,

6. za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.

 

Eto zato jer tako nešto nije uređeno Zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica je napisao:

molim nekog da mi odgovori dali ja kao udovica hrvatskog branitelja koja ima dijagnozu f 43.1, f62.0, i rješenje min.hr.br o nesposobnosti za rad imam pravo na 100% bolovanje . imam i status hrvatskog branitelja, nemam ratni i nisam vještaćena kao hrv.branitelj nego kao udovica hrvatskog branitelja.

Kolega je gore napisao tko ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice za naknadu, između ostalih i HB za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Naveli ste da ste HB i da imate psihička oboljenja koja su vještačena u postupku priznavanja prava na obiteljsku invalidninu (u tom postupku se ne vještači uzrok tih oboljenja, odnosno da li su posljedica sudjelovanja u DR ili nisu, a s druge strane uzrok tih oboljenja zbog kojih je osoba na bolovanju bitan je za priznavanje prava na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice), međutim niste naveli ono osnovno, to jest da li ste u radnom odnosu, odnosno da li sada koristite 80% naknadu plaće na teret poslodavca.

Jer, kako je kolega naveo, status udovice smrtno stradalog HB nije osnova za priznavanje prava na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice.

Međutim, ako ste zaposleni HB koji je na bolovanju zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu - što na Vaš zahtjev utvrđuje komisija HZZO-a - u tom slučaju bi mogli ostvariti navedeno pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja imam status hrvatskog branitelja, samo sto nemam ratni put. a zaposlena sam kao vlasnik obrta i primam plaću u iznosu od 80%. u zahtjevu traže ratni put, ocjenu invalidnosti itd. a ja to nemam. imam samo te dijagnoze, nalaze, potvrdu o statusu hb. iskaznicu te rješenja o nesposobnosti za rad od min.,hr.br. tj. prvo.st.i drugostupanjsko rješenje, ali nisam vještačena kao hb.već kao udovica hrvatskog branitelja te mi je priznata invalidnina u visini 1.900,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica je napisao:

ja imam status hrvatskog branitelja, samo sto nemam ratni put. a zaposlena sam kao vlasnik obrta i primam plaću u iznosu od 80%. u zahtjevu traže ratni put, ocjenu invalidnosti itd. a ja to nemam.

Opis ratnog puta izdaje nadležna postrojba ili MUP (ovisno o pripadnosti postrojbi u DR), te im se u tom smislu treba obratiti odgovarajućim zahtjevom. Ukoliko je postrojba ugašena, postoji njezin pravni slijednik koji izdaje opis ratnog puta (to će Vam objasniti službenici Ureda za obranu). Ne vidim neki problem oko toga .... Međutim, ako niste bili u tzv. "borbenom" sektoru, a s druge strane ste izgubili blisku osobu, komisiji je lakše povezati Vaše psihičko oboljenje sa gubitkom supruga nego sa sudjelovanjem u DR. Ali, to ipak prepustite njima, to im je posao.

Pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% osnovice imaju HB za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Dakle, nigdje se ne spominje postojanje statusa HRVI-a, odnosno već izvršena ocjena invalidnosti od strane MOBMS-a. Zato, nakon što podnesete zahtjev HZZO-u i priložite opis ratnog puta, neka Vam to tijelo pisanim putem zatraži da obavite vještačenje kod MOBMS-a o Vašem trošku (to često rade, ali za to nemaju zakonsku osnovu), a Vi onda o tome obavijestite MOBMS.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

rubens je napisao:

Zakonom je propisani rok od 30 dana za donošenjem prvostupanjskog rješenja. U praksi, ko zna, ali mislim da tu nema previše čekanja, a ako i ima naknada se isplaćuje retrogradno do max 3 godine unatrag zavisno od početnog dana bolovanja po tom slučaju, pa ti na isto dojde.

Ma da, na kraju isto dođe. Ali do tada treba živjeti, a moja plaća jedini je prihod obitelji. Do sad sam 2x odbijao otići na bolovanje kad mi je liječnik savjetovao, upravo zbog tog razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija