Jump to content

Kupnja ukradenog vozila, upomoć


Sleepwalker

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Malo sam čačkao po forumu i pronašao sličnu temu, ali bez odgovora, pa sam odlučio postati i sam pitanje.

Da ne duljim, prije nekih dvije i pol godine kupio ssam vozilo od fizičke osobe a posredstvom auto kuće, odnosno kupio sam vozilo kojem je vlasnik bio ujedno i vlasnik auto kuće koja je posredovala u prodaji.

Sada nakon dvije i pol godine, vračajući se sa godišnjeg odmora na graničnom prijelazu Šentilj vozilo je identificirano kao ukradeno prije nekoliko godina ( tri - četiri) u Italiji i meni oduzeto.

 

Sve to dogodilo se prije nekoliko dana i ni sam neznam što učiniti, slovenci moraju obavijestiti našu policiju i to preko veleposlanstva pa ovi moraju odgovoriti ......... i to će trajati izgleda jako dugo.

 

Dali je netkome od vas poznato što učiniti, koga tužiti, moguli dobiti novac natrag ili možda vozilo, imam li pravoo otkupa vozila ili što već, molim vas pomozite mi več sam očajan ( riječ je o odprilike 20 000 € štete)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Obavezno obavijestiti onoga od koga ste kupili vozilo.

2. Dosađivati ljudima iz diplomacije da vam ubrzaju stvar

3. U slučaju da se autokuća koja vam je prodala vozilo ogluši ili odbije nadoknadititi štetu, odmah skoknuti do odvjetnika da zaprijeti tužbom, a u slučaju daljnjeg odugovlačenja, pokrenuti parnicu, a kao jednu od mjera otići kod policije i "preventivno" prijaviti prodavatelja za kazneno djelo prijevare iz čl.224 KZ, pa nek se "rođo" vadi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali smo sličan slučaj, pa je prodavatelj naknadio štetu. Ali smo u ugovor o tome unijeli odredbu da nakon provjere auto ostaje prodavatelju, jer, naime, kupac pokretnine koji je u dobroj vjeri, što znači da nije znao da je stekao od nevlasnika, i u cijelosti je platio - postaje vlasnik. postoji mogućnost da nakon policijskih, carinskih i inih provjera auto bude vraćen. Velim - možda, a možda ako pronadju vlasnika bude i njemu vraćen. No nisam sigurna da li će on pristati na to, ako je recimo dobio već osiguranu svotu za taj automobil.

 

Sve u svemu, tisuću mogućnosti!

Sleepwalker je napisao:

Vozilo je kupljeno od fizičke osobe a u svojstvu posrednika javlja se auto kuča.

 

Rekli su mi nešto o terminu "kupac u dobroj vjeri" ili tako nekako, dali se i "moj" prodavatelj može na taj način opravdavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodin od kojega sam ja kupio vozilo, koristio se istim više od pola godine, najvjerojatnije je i on taj koji ga je uvezao, nemogu tvrditi dali je znao da je vozilo ukradeno, tek po obavijesti Slo policije, naša policija može pokrenuti istragu i otvoriti dosije vozila te utvrditi na koji je način vozilo dopremljeno.

 

Ma da mogu izvući i pola novca manje bi boljeloi :oops:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa valjda znate tko je zadnji upisan kao vlasnik vozila???

U knjižici vozila, odnosno prometnoj je trebalo pisati tko je zadnji vlasnik. Uvidom u osobnu prodavatelja valjda ste utvrdili da je on vlasnik, a ako ne tada, ona je bar javni bilježnik kod kojeg ste ovjeravali kupoprodajni ugovor provjerio identitet stranaka????

 

Nabacite još koji podatak da znamo o čemu se radi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni i je prvi vlasnik to nije sporno, upisan je i u knjižici kao prvi pa onda ja kao drugi, danas sam uspio dobiti i uvoznu deklaraciju, on je upisan na svim dokumentima kao uvoznik, platio je carinu,trošarinu i porez, to je sve ok

 

Mene zanima dali ja mogu od njega dobiti natrag novac ili se on može pravdati da je on kao i ja kupac u dobroj vjeri? Obzirom da sam se ja vozilom koristio 2,5 g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju teško bi mu prošla obrana da je on bio kupac u dobroj vjeri jer je upisan kao prvi vlasnik. Doduše trebalo bi detaljnije provjeriti da li je on kupio vozilo od nekog jer se te stvari ne upisuju uvijek u dokumente vozila čime se često vozači dovode u zabludu da su prvi ili drugi vlasnici iako to nisu.

 

Obavezno se u ovom slučaju savjetovati kod odvjetnika jer je stvar malko kompliciranija. Naime u vašem slučaju je očito da se radi o pravnom nedostatku stvari (Zakon o obveznim odnosima), ali bi se lako moglo raditi o kaznenom djelu prijevare, posebice s obzirom da vam je bivši vlasnik tvrdio da je on prvi vlansik, a što mu sigurno nije moglo ostati nepoznato, osim ako je kupio novo vozilo direktno iz ovlaštenog salona (u što iskreno sumnjam i gotovo je nemoguće takvo što!).

 

Dakle da se meni takvo što dogodilo ja bih najprije uljudno zatražio od bivšeg vlasnika naknadu za vozilo, a ako bi on odbio, onda bih istodobno išao građanskom parnicom i kaznenom prijavom zbog kaznenog djela prijevare iz čl.224. Kaznenog zakona. U prijavi bi zatražio i da se izvrši uvid u registar vozila o tome tko je bio upisan kao prvi vlasnik, odnoso da li je osoba koja vam je prodala vozilo prvi vlasnik.

 

Uvijek postoji mogućnost da je i on prevaren, ali ako vam je rekao da je on prvi vlasnik, a to nije, hm, hm, nešto bi me to onda jako kopkalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uspio sam dobiti carinsku deklaraciju i kopiju dokumenata koji su potrebni pri uvozu, njemu je vozilo prodala auto kuća u Italiji, dobio je EUR-1 obrazac na svoje ime (izvozno ocarinjen), vozilo uredno prijavio na granici, platio sva davanja državi, vozilo koristio pola godine i tada prodao meni. Jučer sam razgovarao s njim tražeći povrat novca što je on odbio, tvrdeći da je njemu vozilo prodao netko treći, o tome nema pisanih tragova u obliku ugovora itd. Tvrdi da ima nekoliko svjedoka koji su bili prisutni kada mu je ta treća osoba ponudila vozilo na prodaju, i izjavila da je vozilo "čisto". Nakraju sam se skroz izgubio i više neznam što da radim......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono sto prodavatelj prica o tome kako ima par svjedoka da mu je netko rekao da vozilo cisto nema velike vaznosti za ovaj slucaj. Naime on je bio obvezan provjerioti identitet prodavatelja i onoga tko je upisan u dokumente vozila. Ako dokaze da je bio u zabludi jer je prevaren na nacin da je netko imao lazne dokumente , onda se moze izvuci, ali ako to ne dokaze onda je on u gabuli.

 

Ako je vozilo kupio od autokuće (u što iskreno sumnjam), onda su papiri trebali biti cisti jer se autokuce dobro čuvaju od prevara, ali ako je auto kupio od fizičke osobe, onda je sansa za muljaže veća

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvalan sam na odgovorima, pomogli ste mi puno,

 

danas sam bio na policiji (dobili su od Interpola predmet na obradu) dao izjavu i za sutra dogovorio termin kod odvjetnika da podignemo tužbu protiv prodavatelja, bio sam na jednom razgovoru kod odvjetnika i kada je pogledao dokumentaciju rekao je da bi se mogao naplatiti od prodavatelja što me je moram priznati razveselilo, ali mi svi kažu da će to dugo dugo trajati, vrijedi pokušati pa što bude, dat ću ga i u novine pošto se bavi uvozom i prodajom automobila moglo bi pomoći drugima da ne nalete kao ja :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

evo dragi moji, nakon manje od dvije godine uspio sam se izboriti za svoje pravo, presuda je donesena u moju korist, na nju se prodavatelj žalio i na kraju žalba odbijena, sada se bavimo naplatom, sreća ima dosta imovine pa se nadam da neće biti problema. Na kraju nam ostaje i mogućnost ovrhe.

 

Hvala svima još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija