Jump to content

Pristup putu kao javnom dobru


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoć. Parcela koju smo naslijedili nalazi se na Samoborskom području uz put koji je upisan kao javno dobro. Taj put je dijelom asfaltiran i dalje završava u šumi, I roditelji od kojih smo naslijedili tu parcelu, a i baka i deda, išli su tim putem do nje. Uz taj put se nalazi više parcela s raznim vlasnicima. Na žalost jedan dio puta nije ucrtan, u dužini oko 50 metara do glavne prometnice kojom ide i autobus.

Problem je nastao kada je susjed koji je katastarski posjednik i vlasnik više parcela po kojima se do sada prolazilo (u gruntovnici do nedavno nije bilo razriješeno gruntovno vlasništvo već se dio vodi na pretke) postavio ogradu sa željom da taj dio puta ogradi kao svoje dvorište. Uz to nam zagorčavaju život namjerno zatvarajući ogradu kada prođemo do parcele, pa čak i puštajući psa bernardinca kako ne bismo mogli proći.

Taj dio se kao put koristo unazad 50 - 100 godina. Dio parcela je u građevnoj zoni, a dio je po novom prostornom planu uvršen u građevnu zonu. S obzirom na dugogodišnje korištenje i činjenicu da je sam put javno dobro, da li je moguće nekako riješiti ucrtavanje puta do glavne prometnice po 'službenoj dužnosti' u interesu grada, s obzirom da očito ne postoji volja niti namjera za odricanjem od 'svojega dvorišta' kojim se do sada služilo kao putem.

Svi čekaju da to netko drugi obavi ne želeći se zamjerati susjedima, mi želimo djeci ostaviti uredne papire, ali nemamo toliko novaca za plaćanje odvjetnika, a uz to smo oboje invalidne osobe, a supruga je invalidna osoba na donje ekstremitete i problem joj je izlaziti iz auta i nazad ulaziti radi otvaranja dvije postavljene ograde.

Hvala na pomoći. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nažalost invalidnost nemože utjecati na konačno rješenje koje bi zadovoljilo potrebe Vas i susjeda za slobodnim prolazom. Morati ćete dokazati da se služite tim putem, ali uz Vas moraju to napraviti i svi oni kojima vlasnik zabranjuje prolaz ili samo pravi smetnje. Post prije mojeg sve je to kratko i jasno dao do znanja, ali zajedno sa drugima može biti jednostavnije i manje će koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Vaš slučaj je idealan za vrstu gramzljivih odvjetnika koji ga od sada mog žvakati idućih 20 godina bez ikakova uspjeha za vas i ovoga drugoga.

 

Osobno sam to proživio.

 

Ovi su tvrdili da su se neometano služili 50 godina zadnjih, a ja sam našao tužbu na bakinom tavanu u kojoj su to isto na sudu tvrdili prije 70 godina da su se služili zadnjih 50 i više godina što sada već iznosi 120 godina.

 

Razlika je samo u tehnologiji prolaza jer je onda bilo dovoljno 1,5 m, a danas treba (za miksere) 3-5 m!

 

 

Međutm tvrdim da se mogu koristiti i 300 godina nepošteno te da im ni 300 godina neće ništa dosjesti.

 

Osim dosjelesti postoje i brojni drugi zakonom predviđeni ini regulatori kao npr. Zaštita povjerenja u z.k. stanje, zatim reguliranje dosjedanja na "društvenom vlasništvu do 1991 g.. it...

 

Sve u svemu, vrijeme će pokazati da je susjed koji svoje vlasništvo pošteno brani ograđivanjem i bernardincom u pravu jer mu 20 i viš godina nitko neće na njegovom uspostaviti vlast.

 

Kad je u pitanju građevinsko zemljište onda se tako i tako prema većini GUP-ova mora imati u vlasništu pristupni put te se glupo zakrviti sa vlasnikom poslužnog zemljišta zbog j.b.n.e služnosti porolaza i provoza koja je eventualno nešto tek objektima starijim od 1968.g.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. "put koji je upisan kao javno dobro" - pojasnite?

2. Da li ste pogledali urbanisticki plan, kako se radi u gradjevinskoj zoni? Sta u njemu pise?

3. "S obzirom na dugogodišnje korištenje i činjenicu da je sam put javno dobro, da li je moguće nekako riješiti ucrtavanje puta do glavne prometnice po 'službenoj dužnosti' u interesu grada, s obzirom da očito ne postoji volja niti namjera za odricanjem od 'svojega dvorišta' kojim se do sada služilo kao putem." - Imovina je imovina, i ne postoji razlog zbog cega bi se je netko odricao bez nadoknade ili ustupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija