Jump to content

Problemi


anonimno

Preporučene objave

DALI SE OPĆIM GRAĐANSKIM ZAKONOM MOŽE DOĆI DO VLASNIŠTVA npr.NEKRETNINE KOJU SAM OD POČETKA I SAM GRADIO,ALI OSTAVINSKOM RASPRAVOM NISAM DOBIO NIŠTA,JER KUĆA JE GLASILA NA MOG OČUHA I IZA NJEGA JEDINI JE NASLJEDNIK UNUK.SAD VAS PITAM STRUČNJACI JA KOJI SAM GRADIL KUĆU OD POČETKA SA MOJOM MAMOM I ULAGAL VLASTITI NOVAC KAO I MOJA MAMA I SA SVJEDOCIMA NA SUDU SVE TO I DOKAZAL KAKO DA JE SUD ODREDIL DA JA NEMOGU STEĆI VLASNIŠTVO NA NEKRETNINI NI PO JEDNOJ OSNOVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.teren smo dobili od ondašnje mjesne zajednice(današnje općine).ja i moja mama smo gradili kuću od temelja,a očuh je povremeno sudjelovao u izgradnji jer je bio u inozemstvu.na toj istoj nekretnini radili su moji prijatelji zidarske radovea i ti isti prijatelji bili su mi svjedoci na sudu.u prizemlju iste te nekretnine uredio sam stan sa svojom ženom i živio u njemu oko 10.g.za taj stan imam isto svjedoci koji su svjedočili u sporu da su oni radili zidarske radove,a i sam sa svojom suprugom imam razno razne račune o ulaganju u taj stan i podizanje kredita.očuh je znao da ja učestvujen u izgradnji nekretnine kao i stana za sebe u prizemlju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je teren stajao na ime očuha. I vi ste to znali. I on je zno da gradite na njegovom.

U tom slučaju, kuća pripad avlasniku zemljišta, ali vi imate pravo uspostaviti prijašnje stanje zemljišta, znači uzeti sav materijal, sve ono što se ugradili.

 

Po čl. 156 Zakona o vlasništvu nije moguće steći vlasništvo dogradnjom, preuređenjem..., ali postoji pravo na naknadu uloženog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da zemljište je glasilo na očuha i on je znao da gradimo na njemu kad je snama živio kad bi dolazil iz inozemstva i sam me poticao da gradim.kako da sad taj matrijal itd. kad je kuća građena od 1960.g.?molim VAS ako mi možete pojasniti tj.po kon čl.zakona da tražim uloženo kao što ste spomenuli?bilo bi mi od velike pomoći ili ako je neko imal takav sličan problem neka mi pomogne ili da najbolji mogući savjet.Hvala svim dobrim ljudima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dogradnja, nadogradnja, preuređenje i ulaganje

Članak 156.

(1) Dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u

suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom, ili

ulaganjem u njih, ne može se steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik dograđene,

nadograđene, odnosno prigrađene nekretnine.

(2) Pripada li pravo na naknadu onomu tko je dogradio, nadogradio ili preuredio zgradu, odnosno

prostoriju iz stavka 1. ovoga članka, ili je ulagao u takvu zgradu ili prostoriju, određuju pravila

obveznoga prava.

 

Na obvezne odnose primjenjuje se Zakon o obveznim odnosima o naknadio i popravljanju štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarice ovo je točno što govorite ali u konkretnom slučaju se ne primjenjuje zakon o vlasništvu jer je evidentno da se taj slučaj dogradnje dogodio još kada nije bio na snazi niti zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima već moguće ogz kao pravna pravila.

dakle, treba po tim propisima vidjeti da li ste stekli suvlasništvo illi što već.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta je to ogz i gdje mogu to pronaći na internetu?gledajte?ne radi se tu o nikakvoj dogradnji,adaptaciji ili sl.kad sam ja od temelja učestoval u izgradnji nekretnine i ta se kuća počela graditi 1960.g.1stupanjski sud je isto navel da pobijaju sve moje argumente jer da ja nemogu doći do vlasništva ulaganjem,adaptacijom itd i bez pismenog odobravanja očuha,ali koje odobrenje i ulaganje kad sam ja učestoval u izgradnji.zato me interedira taj OGZ zakon ili dali je imel neko sl.slučaj.t

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija