Jump to content

popravci u zgradi,pričuva,kredit


tehnobeton

Preporučene objave

Poštovanje,

Stanari žele izvršiti popravak krova ali neki žele platiti gotovinom a neki žele to plaćati iz pričuve, odnosno nekoliko mjeseci skupljati povećanu pričuvu kako bi banka vidjela da uplaćujemo malo veće svote pa da banka odobri kredit zgradi za popravak krova...

Govori se o solemnizaciji ugovora za kredit, da li to znači da svi suvlasnici moraju potpisati za kredit?

Što ako dvoje -troje vlasnika stanova ne želi potpisati ugovor o kreditu?

Zašto upravitelj zgrade i predstavnik zgrade tvrde da se mora to raditi preko kredita a ne možeš keširati svoj dio...Pa zašto bih ja plaćao kamate i slično, pa javnog bilježnika ako ne moram...

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka odluka mora biti donesena dokumentom na kojem su potpisi suvlasnika koji svojim udjelima predstavljaju nadpolovičnu većinu (od ukupne kvadrature nekretnine , a ne od ukupnog broja suvlasnika). Jedino takva odluka je legitimna. Svi ostali je moraju ispoštovati.

 

Kredit ne morate uzeti od banke, već pozajmicu možete zatražiti i od samog upravitelja, sastavljenu u obliku ugovora o pozajmici (naravno i ovdje postoji kamata) a ona se može naplatiti iz pričuve. U tom slučaju ne morate nužno ići kod bilježnika.

 

Dalje, ukoliko popravak nije hitan, povećajte iznos pričuve (samo odlukom kvalificirane većine) npr. za slijedećih 12 mjeseci. Obavežite upravitelja da taj povećani dio tretira kao štednju, te nakon što se sakupi dovoljno novca, krenite u radove bez podizanja kredita i plaćanja kamata.

 

Ukoliko upravitelj neopravdano insistira da se radovi izvedu hitno a za njih ne postoji opravdana hitnost,a time vas zapravo pokušava prisiliti da dignete kredit, zaprijetite otkazom ugovora, uskok-om i državnim odvjetništvom.

 

Ako krov u međuvremenu procuri, nekretnina je ionako osigurana.

 

Važno - predstavnik suvlasnika nema ovlasti, ukoliko ga posebnom ovjerenom punomoći za zastupanje niste svaki pojedninačno opunomoćili, ugovoriti bilo kakav kredit kojeg većina nije odobrila. To bi bilo kazneno djelo. A ugovor bi bio ništav.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija