Jump to content

Je li može ovako?


TP

Preporučene objave

Jel se može zaposlit kod odvjetnika za prvu bez upisivanja kao odvjetnički vježbenik,pa nakon godinu dana položit državni stručni ispit a onda nakon toga upis za vježbenika i kad se ostvare zakonski uvjeti polaganje pravosudnog po skraćenom programu!?

Uzmimo situaciju da će odvjetnik na to pristati i da ću ja pristati na plaću koju mi on daje,tako da nema potrebe za "žurbom" a htio bi si "olakšati" koliko se može!

Ajde kolege unaprijed vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SanjaG je napisao:

Moje je mišljenje da ne može tako. Da bi se moglo položili državni ispit potrebno je raditi u nekom državnom tijelu (ministarstvo i slično), a odvjetnik to definitivno nije.

 

Vježbenici u državnoj upravi MORAJU položiti državni ispit ali također na državni ispit mogu izaći i ostali koji ne rade u državnim tijelima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, vježbenici kao i svatko tko se u zaposli u državnoj službi bez položenog drž. ispita mora polagati istog u roku godine dana, odnosno SSS -12 mj, VŠS - 14 j., VSS - 16. mj.

Ja sam ga polagala u veljači 2005. god. i tada je na ispitu sa mnom bilo ljudi koji su ga sami uplatili, a nije ih poslodavac slao, mislim da je to išlo nešto tipa - dvostruko vremena od onoga koliki je uvjet u drž. službi. No mislim da se to promijenilo i da više nije moguće, već da ga smo polažu zaposlenici drž. službi. Nisam sigurna pa provjerite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne možeš raditi u odvjetnika pa polagati državni ispit. ako bi se prijavio kao pravnik, a ne kao odvjetnički vježbenik, ne stječeš pravo. Državni ispit mogu polagati samo oni pravnici koji su u radnom odnosu u tijelima državne uprave, za koje vrijedi zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste što se vremena tiča, no pripravnički za VSS jest 16 mj. ali vas imaju obvezu prijaviti za polaganje državnog najmanje dva mjeseca prije isteka pripravničkog.

dakle, što se gore navedenih rokova tiče ispit se polaže prije isteka istih jer postoji mogućnost pada ispita (cijelog ili po dijelovima) pa se ide na popravni. Ako bi se polagalo nakon isteka ovih rokova mogla bi se dogoditi situacija da treba ponovno izaći na ispit, a više niste u radnom odnosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne može to baš tako. Državni možeš polagati ako si radila u drž. službi. 1 god., a pravosudni u pravosuđu nakon 1.5 god, tj. u drž.upr. nakon 2 god ako su 1 god bila na sudu, a 1 na dr.pravnim poslovima (inače 4).

 

Državni stručni se sastoji od 2 dijela, a to su opći i posebni. Opći je zajednički za sve struke, a posebni dio samo za odr područja. Npr. ako si radio u carinskoj upravi, polagat' ćeš opći dio i carinske propise. Ako nisi radio u drž upravi, onda ne možeš ni polagati taj stručni dio. Ali ako si položio pravosudni, ne moraš polagati drž stručni jer je pravosudni jači od stručnog.

 

Ako se ne upišeš kao odvjetnički, javnobilj. ili sudski vježb., tada nećeš imati pravo izaći na pravosudni nakon 1.5 god. nego nakon 4 god.

 

Pri prijavi za pravosudni moraš imati potvrdu komore tj. suda koliko si radio kao vježbenik.

 

Sretno:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija