Jump to content

Upis u zemljišne knjige nakon dugog niza godina


dxer

Preporučene objave

Molio bih savjet oko jedne situacije vlasništva nad nekretninama. Pitanje postavljam u ime moje nećakinje koja živi u inozemstvu.

Moja nećakinja je prije 18-19 godina kupila neke nekretnine u Istri (pašnjaci, oranice, vinograd i sl.) od jednog gospodina-starosjedioca koji je pak u to vrijeme živio u Zagrebu. Iako nisam vidio dokumentaciju , nećakinja me uvjerava da je sklopljen kupoprodajni ugovor i tada ovjeren od strane notara (tako ona kaže) ili je to možda bio odvjetnik. Zatim je ona to ostavila odvjetniku da joj pripremi papire za upis u zemljišne knjige no kasnije zbog rata u RH i većinom njenog nemara ona to ustvari nikada nije upisala u zemljišne knjige na svoje ime. Nikada nije platila nikakav porez na sve to. U međuvremenu je, prije nekih 7-8 godina, gospodin od kojeg je to kupila umro i sada smo provjerom po česticama utvrdili da je za sve te čestice u zemljišne knjige uveden njegov sin.

 

Ono što nju sada zanima je kakav je sada postupak da ona sebe upiše u te zemljišne knjige temeljem znači kupoprodajnog ugovora kojeg ima. Kako je to puno vremena prošlo zanima ju kakav je postupak i kakve komplikacije eventualno može očekivati.

Nadalje, želi znati :

 

- da li se na takve nekretnine plaća godišnje kakav porez i koliko

- da li će trebati platiti zaostatke tog eventualnog poreza koji nije plaćala iako nikada nije dobila nikakav dopis o tome

- koliko košta prijenos takvog zemljišta (valjda misli na porez na prijenos), kako se to uopće računa

 

Unaprijed zahvaljujem na savjetima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E ovako..

Napisali ste da je upisan njegov sin što znači da je proveden i ostavinski postupak iza pokojnika i njegov sin se prihvatio i tih nekretnina. Dakle treba ići ispravak ostavine i ostavinskog rješenja, poslije toga kada ne bude sin više uknjižen kao vlasnik tek onda vi možete podnijeti zahtjev za uknjižbu u gruntovnicu ali pod pretpostavkom da su potpisi na ugovoru ovjereni u "općini" ako je ugovor sastavljen prije rata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija