Jump to content

Ovrha na temelju nevjerodostojne isprave (hitno)


Ssamo

Preporučene objave

Firma je nabavila robu od druge firme i zbog nemogucnosti placanja odjednom placana je u ratama. Za ilustraciju vrijednost robe bila je 100000 Kn i ostalo je jos 20000 Kn. No firma od koje je nabavljena roba poslala je preko javnog biljeznika ovrhu na iznos od 20000 Kn glavnice + sudski troskovi i 300000 (tristotisuca) kn kamate. Radi se o vremenu od 4 godine sto znaci da nije postovan zakon o kamati. Obavijest o ovrsi nije urucena nego je stupila famozna "oglasna ploca" na snagu i racun je blokiran.

Moje laicko misljenje je da javnobiljeznicki dokument nije vjerodostojan zbog krivog izracuna kamate. Sto kazu strucnjaci?

Buduci da je racun blokiran, i firmi je onemoguceno daljne poslovanje sto direktno ugrozava egzistenciju (hipoteke), postoji li kakva mogucnost deblokade u slucaju da ovrhovitelj ne pristane izmijeniti iznos kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probajte uložiti žalbu sa prijedlogom za povrat u prijašnje stanje i ukidanjem klauzule prevomoćnosti, jer niste primili rješenje o ovrsi - obavezno navedite razlog zašto niste primili ako isti znate. kad se vrši dostava za pravne osobe, ako je prva dostava neuredna (npr. obaviješten, nije preuzeo - što znači da vam je poštar ostavio obavijest a vi niste podigli pismo na pošti), dugi put se dostavlja na oglasnu ploču suda! i eto pravomoćnog rješenje bez po muke!

 

Podnesite žalbu što prije, napišite zašto smatrate da je prijedlog za povrat opravdan - nije vas bilo, bili ste na godišnjem i sl. i prigovorite obračunu kamata. Uostalom, ako bilježnik nema vjerodostojnu ispravu nije ni mogao izdati rješenje, ali vjerojatno je da su vam za kamate izdali račun, pa otud onda vjerodostojna isprava.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prilikom otvaranja stečaja moraju se prijaviti tražbine, a stečajni upravitelj će tražbine ili priznati ili osoporiti.

ako ospori tražbinu koja se temelji na pravomoćnoj sudskoj odluci onda on mora inicirati parnicu radi dokazivanja ne postojanja tražine, u protivnom to mora vjerovnik. isto tako bilo tko drugi od vjerovnika može osporavati tražbinu koju je (čak i) priznao stečajni upravitelj

 

nadalje bitno je naglasiti da je stečajni upravitelj dužan postupati tijekom cijelog postupka pažnjom dobrog gospodara

 

pitanje je da li npr vlasnik udjela u trgovačkom društvu ima status stranke u stečajnom postupku a osobito da li može pobijati pojedine radnje stečajnog dužnika ili vjerovnika

 

moje je mišljenje da vlasnik udjela u trgovačkom društvu bi imao pravni (osim ekonomskog) interes pobijati neosporene tražbine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija