Jump to content

stan u novogradnji koji vlaži - koga i kako tužiti?


muzisuzi

Preporučene objave

Obraćam Vam se povodom jedne nezgodne situacije u kojoj sam se našla. Naime, 30.12. 2005. godine sam kupila stan u novogradnji u Dugavama. Prvi problemi s vlaženjem počeli su u zimu 2006. godine, o čemu sam odmah obavijestila izvođače, odnosno investitore, tvrtku od koje sam kupila stan. Prve popravke su mi napravili početko ljeta 2007. godine. Međutim, nisu ništa riješili, a u međuvremenu su se dogodili još veći kvarovi, dizanje parketa, pucanje zidova, vlaženje iz kupaonice u spavaću sobu. Digli su mi parkete do pola i raskopali terasu. Nakon bezbroj mojih poziva nisu se udostojili očitovati, niti završiti ono što su započeli.

Mene zanima, kako se računa garancija od 2 godine na obrtničke radove, da li ona počinje teći danom useljenja u stan, ili od dana dobivanja uporabne dozvole (koju je moja zgrada dobila u 9 mjesecu 2006. godine)

Također Vas molim da mi kažete što bi bilo najbolje poduzeti, da li ih tužiti, ili postoji neko određeno tijelo, ili institucija kojoj ih mogu prijaviti, kako bih uspjela ostvariti svoja prava u garantnom roku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Svi problemi koje imate sa stanom su posljedica brze gradnje jer se svi radovi nisu stigli posušiti i zgrada još uvijek radi intezivno dok ne sjedne. To traje i do nekoliko godina. A još ste se i vi ubrzo uselili pa ste dodatno opteretili kondezaciju vode u stanu. Raspitajte se kod nekih specijaliziranih trgovina o mogućnostima. A investitora je najlakše ganjati preko upravitelja pa nek oni ganjaju invastitore. A ako nemate upravitelja onda idete na privatnu tužbu protiv invastitora. A garanciju na radove odre]uje investitor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tocno sto se tice brzine gradnje i "gradjevinske vlage" na koju vas je investitor/izvodjac morao upozoriti. Garancija pocinje teci od izdavanja uporaben dozvole i to stoji u zakonu. Najbolje je otici do odvjetnika i izvodjacu poslati posljednju opomenu pred tuzbu, potkrijepiti to nalazom sudskog vjestaka i vjestak nek napise koje radove je potrebno obavezno izvesti.

Imate za kupiti u baumax i sl. pakete silike koji izvlace vlagu, dobro provjetravajte i ako je samo gradjevinska vlaga trebalo bi se osusiti brzo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje je rješenje obratiti se odvjetniku i tužiti.

Inače ono što ste naveli je sigurno nekvalitetna gradnja, loša izolacija, ili loše izvedena izolacija. Vlage u toj količini nebi smjelo biti !!!

Garancija se računa od dana kada ste potpisali Zapisnik da ste stan preuzeli, i tom prigodom ste vjerovatno trebali navesti sve uočene nedostatke. O svim nedostacima najbolje je pismenim putem tražiti otklanjanje istih, a ako nisu otklonjeni tužite ih. Sigurno ćete uspjeti ali to zna malo potrajati (odvjetnik, tužba, vještačenja - najčešče tri, itd ali isplati se !!!).

Napominjem da ono što ste naveli kao vlaga, to bi se dalo riješiti kvalitetnom termoizolacijom fasade (tzv.stirodur 5 cm ) što vjerovatno nemate, a ako imate onda je loše izvedeno (hladni most).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uporabna dozvola, što je sa onim zgradama koje nemaju uporabnu dozvolu od kada kod njih teće garancija? A i danas vidim da nove zgrade neće nikako moći dobiti uporabnu dozvolu po novom zakonu jer jednostavno nisu napravljene po projektima koji su prilagani kod ishođenja gr.doz.

A molim vas pogledajte samo po zakonu moraju imati 30% parcele pod zelenilom ?!? Tko to ima?

I kako onda oni dobivaju uporabne dozvole, ispod stola?!? Pa onda parkirna mjesta, koliko stanova toliko bi trebao biti i minimum parkirnih mjesta. Molim vas gdje je to, možda kod Bandića sa tarifama po satu ili poslije vremena naplate. A Trešnjevka prema zadnjem GUP-u treba imati dva parkirna mjesta po stanu, hahahahaha. Uporabna dozvola hahahahahhahaha. Samo za luđake ili su naši zakoni tek pro forme ili su obvezatni da ih se krši. Neznam možda postojii u svakom zakonu posljednji članak koji se nesmije objavljivati a glasi: Svi gore navedeni članci se moraju poštivati samo ako ih je i moguće poštivati ili ih je moguće i zanemariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je da je građevinska vlaga, naročito ako je izvedena toplinska fasada u žurbi, jer se objek zatvori s vanjske strane i vlaga nema kud nego unutra, videl sam primjere di je doslovno tekla s prozora kondenzacija od građ. vlage, da je dobro izvedeno, nije, i normalno je da su uglovi hladniji, moguće je da nisu stavili kombi ploče na verkikale na uglove, ali se to danas ne stavlja po defaultu, a kaj se tiče toplinske fasade za kontintentalnu klimu je obavezna...ovaj komentar za uporabne stoji, samo je pitanje kaj je i sa svim infrastrukturnim objkektima koji po novim propisima ne zadovoljavaju, mirišim novu legalizaciju....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija