Jump to content

racuni i zastara


katarina2203

Preporučene objave

pozdrav,

imam jedno pitanje koje me muci vec neko vrijeme.

naime od firme inkasator d.o. dobivamo mjesecnu uplatnicu na kojoj je specificirano placenje komunalne naknade, cistoce, odvodnje, vode, naknade za uredjenje voda i stubisne struje. e sad, prosle godine dobila sam od njih opomenu za neplacenu ratu iz 4. mjeseca 2003. godine te 20 kuna vecu ratu za tekuci mjesec na osnovu troskova opomene. kako mislim da sam sve uredno platila, otisla sam do njih pokusajuci to razjasniti (na zalost nemam vise uplatnica iz te godine sacuvanih) i uplatila ratu za tekuci mjesec umanjenu za 20 kn (troskova). oni su rekli da ne znaju koja je tocna specifikacija tog duga, da bi mogla biti rata za taj mjesec + kamate za ranije rate ako smo koji put zakasnili sa placanjem.

ja to tada nisam platila jer sam nekako i dalje uvjerena da smo sve platili. ove godine ponovno, opomena i racun veci za 20 kuna.

moje pitanje je, da li te stavke koje im se placaju imaju zastaru i da li je to ona godina dana ili vise? i da li postoji zastara ako su to bile zatezne kamate za neke rate s kojima smo kasnili s uplatom po njima?

da sam sigurna da nismo platili i da smo kasnili platila bi im tu 'zaostalu ratu' ovako dobivam osjecaj da nesto muljaju.

koja su vasa misljenja?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara za čistoću, odvodnju, vodu, struju je 3 godine, dok za kom. naknadu i nak. za uređenje voda je 3 godine. Ono što mi je tu čudno jeste da sve to dobijate na jednu uplatnicu, bez obzira što je specificirano.

Kom. nakandu i nak. za uređenje voda može naplaćivati samo jedinica lok. samouprave uključujući obračun kamate i ovrhu, isključivo je zakonom tako određeno, a primjenjuje se Opći porezni zakon.

Što se tiče kamata, one zastarijevaju kada zastari osnovno potraživanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Zastarijevaju za jednu godinu:

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,

2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,

3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,

4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

(2) Zastara teče iako su isporuke ili usluge produljene.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljam da je za ono prvo (cistoca, odvodnja..) trebalo pisati 1 godina.

inace, osnivaci Inkasator d.O.o. od kojih dobivamo uplatnicu su Grad Karlovac, Vodovod i kanalizacija d.O.o., Cistoca d.O.o. i HEP d.d. Zagreb DP Elektra karlovac i pise da su za obavljanje poslova naplate troskova stanovanja i drugih knjigovodstvenih usluga pa ptretpostavljam da su nekako dogovorili sve oko naplate.

po tome posto je proslo vise od 3 godine za sve, sve je u zastari?

da li se gleda drugacije ako sam ja neke od ranijih rata kasnije uplatila pa su oni racunali kamate koje recimo po njima nisam platila pa posto sam platila i glavni dug moram platiti i te kamate ili one po principu 3 godine isto idu u zastaru?

hvala puno na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vipu sam bila dužna 600 kn koje su oni povisili na 8 000 kn u roku od mjesec i pol dana i to preko tvrtke Curator bonorum koja mi sada prijeti ovrhom pokretnina i nekretnina koje ja naravno nemam. Redovita sam studentica na socijalnoj pomoći. Koliko mogu dobiti zatvora za tu cifru? Mogu li dobiti dobrotvorni rad? Kakva je praksa sudova u takvim slučajevima? Šta napravti? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija