Jump to content

HRVI povećanje invalidnosti


flak

Preporučene objave

Imam jedno pitanje.Kolega mi ima invalidnost po osnovi ranjavanja 20% trajno.Dobio je rješenje o mirovini omjer 60/40.Sad izlazi na prvostupanjsku komisiju(prošao je posebno vještačenje zbog onih famoznih 10 godina od razvojačenja)po osnovi PTSP-a.E sad me zanima da li se kod eventualnog povečanja invalidnosti njemu ukida trajno rješenje i nastupa opet onaj period od 3 godine ili odmah dobija trajno. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj je prijatelj imao status 30% trajno, pa je podnio zahtjev za povećanjem invalidnosti, te mu je na prvostupanjskom liječničkom povjerenstvu invalidnost povećana na 40% trajno, ali još nije dobio rješenje od drugostupanjske, tako da ne zna hole li mu to DLP blagosloviti, dok je jedan drugi poznanik također imao HRVI 30% trajno, pa je također podnio zahtjev za povećanjem, ali njemu su povećali čak na 50%, ali privremeno, tako da na godinu ponovo mora ići pred PLP. Eto čak ni tu nisu kriteriji isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

flak je napisao:

Kolega mi ima invalidnost po osnovi ranjavanja 20% trajno.Dobio je rješenje o mirovini omjer 60/40. (...) E sad me zanima da li se kod eventualnog povečanja invalidnosti njemu ukida trajno rješenje i nastupa opet onaj period od 3 godine ili odmah dobija trajno. :-?

Bez obzira koliko dugo je vaš kolega imao trajnu invalidnost po osnovi ranjavanja i kolika ona bila, ukoliko mu se psihičko oboljenje prvi put priznaje to oboljenje će biti priznato privremeno do 3 godine pa onda trajno, a isto vrijedi i za ukupna invalidnost.

Svako drukčije rješenje (odnosno nalaz) bi bilo nezakonito.

Dakle, u nalazu i mišljenju, u točki 1., trebalo bi stajati (nepromjenjena) invalidnost za ranjavanje uz koju će pisati napomena "trajno", a u točki 2. bi trebala biti navedena psihička bolest koja će mu se priznati privremeno, te će i ukupna invalidnost biti "privremena do ...".

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

flak je napisao:

Da li to znači i da mu je mirovina privremena ili s općom nesposobnosti mirovina ostaje trajna ali može varirati u situacijama kad ti DPL ne prizna invalidnost u roku,pa se nalaziš u da tako kažem vakumu.

 

Eventualno povećanje invalidnosti u postupku priznavanja statusa HRVI ne utječe na njegova mirovinska primanja sve do trenutka kada na osnovi ev. povećane invalidnosti (HRVI) ne zatraži kod HZMO-a novu ocjenu uzroka invalidnosti.

Ukoliko HZMO uvaži njegov zahtjev i promjeni mu omjer u korist ratnih uzroka, imat će (vjerovatno) bolji iznos mirovine, uz rizik privremenosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da Vam ja pokušam odgovoriti.Prvenstveno Vi da bi otišli u mirovinu po ZOPBDR uopće netrebate imati status RVI-a.Morate imati dokumentaciju da ste nesposobni za privređivanje da li djelimično ili potpuno,stvar je ocjene vještaka HZMO,dakle moramo prvenstveno odijeliti Vaše pravo na mirovinu od Vašeg rješenja o invalidnosti.Ne znam da li sam bio dovoljno jasan,ali ako nisam slobodno pitajte.Ima ovdje stručnijih ljudi koji će Vam možda jednostavnije odgovoriti,ali i Vi morate dati malo više podataka,da bi Vam se moglo prbližno izračunati mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi slobodno odite kod svog liječnika opče prakse i neka vam napiše prijedlog za mirovinu.Naravno morate imati i odgovarajuču medicinsku dokumentaciju.Skupite sve ono što ste predavali za ostvarivanje prava na 100% bolovanje.Poslije taj prijedlog nosite u HZMO i čekate poziv na vještačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na procjenu radne sposobnosti vas upućuje ili poslodavac po sili zakona (mislim ako ste šest mjeseci neprekidno na bolovanju) ili vaš odabrani liječnik i to kada je utvrđeno da ste unatoč liječenju, tj da vam je nakon završenog liječenja nastupio trajni gubitak radne sposobnosti. Nakon toga tu svu liječničku dokumentaciju dostavite u vašu kadrovsku i čekate poziv za MUP-ovu komisiju nekoliko mjeseci, gdje ćete 99,99% biti proglašeni kao nesposoban za obavljanje poslova policijskog službenika, pa onda još par mjeseci do poziva i vještačenja u HZMO i tako redom. Naoružajte se strpljenjem, jer će vam biti jako potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mora biti par godina, nego ako imaš preko 6 mj. bolovanja javi se kod pravnika u pu da te šalje na procjenu u zg. to bi trebalo trajati 1-2 mj. onda tražiš doktora da ti pripremi dokumentaciju za mirovinski a ti u međuvremenu traži pravnika pu da ti pripremi dokumentaciju i obavezno naglasi: potvrdu da si bio dragovoljac i ako si bio specijalna također potvrdu. pogledaj na stranicama hzmo, tamo ima neka caka da možeš sve pripremiti za mirovinu iako nema uvjete. radi se o nekim postupcima koji se mogu odraditi tako da je umirovljenje puno brže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tragac je napisao:

Puno hvala na odgovoru, po tome ispada da mirovinu neću vidjeti još par godina :-(

Daj malo optimizma.Ja sam rješenje o mirovini (doduše nepovoljno)dobio za godinu i osam mjeseci od početka liječenja.Da sam se se drzao njihovih savjeta(HZZO-a) ne bi to nikad rješio.Samo moraš biti uporan.Tvoj liječnik je taj koji ti piše prijedlog za mirovinu na osnovu nalaza i mišljenja psihijatara i psihologa i to sve ne smije biti starije od 6 mjeseci.Znači moraš imati kontinuitet liječenja.Normalno moraš imati i ove papire koje ti je esad napisao.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija