Jump to content

društveno zemljište- općina ili država


secret

Preporučene objave

Poznat mi je i inače iz prakse odgovor "lissice" za društveno vlasništvo- kako odrediti je li općinsko ili državno. No postoje općine gdje nikada nije bilo prostornog plana, tako ni 1991. godine te ured državne uprave umjesto potvrde o tome je li nešto bilo u građevinskoj zoni ili ne (odnosno da bi se utvrdilo je li bilo građevinsko i pripalo općini ili je bilo poljoprivredno pa stoga pripalo državi) samo odgovara da nije bilo plana pa ne može utvrditi, tako da sud odbija i općinu i državu kao prodavatelja takvog zemljišta osobama kojima je isto potrebno npr. za formiranje građevinske parcele ili uknjižbu već izgrađene građevine. Sve to zemljište u vlasničkom listu za namjenu ima upisano uglavnom pašnjak, livada, gmajna i sl. iako je većina odavno izgrađena. Da li donošenje prostornog plana sada, prvi put, može imati kakvog utjecaja na status tog zemljišta, jer ovako je "ničije"? Molim kolege za sugestije, odnosno imaju li praktične primjere kako je isto drugdjerješavano? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma znam to, nismo se razumjeli. U z. k. postoje još uvijek upisi na ex društveno vlasništvo, općenarodna imovina i sl. i vjeruj mi, ne može automatski prijeći na nositelja prava raspolaganja, odnosno upravljanja. Čak i kad je upisana općina, sud traži potvrdu o statusu na dan stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu (srpanj 91'", odnosno, kako je istu nemoguće dobiti zbog nepostojanja prostornog plana, prijedlog ocjenjuje nepotpunim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija