Jump to content

Pretvorba vlasništva nad šumama


Pravnica555

Preporučene objave

Prema zakonu, vlasnik svih šuma na teritoriju RH je država, ali je potrebno prijedlogu za upis vlasništva priložiti potvrdu nadležne šumarije da je određena šuma na dan 16.10.1990. bila unutar šumskogospodarske osnove? Ako je bila izvan šumskogospodarske osnove da li je moguće uknjižiti Grad, odnosno općinu na čijem se području određena šuma nalazi???? Molim Vas ako netko zna neka mi odgovori ( i zakon gdje to mogu pročitati ili naći) Pliiiz!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek ako je prema čl. 16. i 57. Zakona o šumama (NN 54/83, 32/87, 47/89) završena priprema građevinskog zemljišta radi ostvarenja svrhe određene prostornim planom tj. ako je iz šume nastalo građevinsko zemljište tek onda se može uknjižiti jedinica lok. uprave i samouprave.

Sve ostalo sve dok je šuma ili ono što je izjednačeno sa šumskim zemljištem ili bilo je šuma ali nije postalo građevinsko zemljište- bez obzira na unutar ili van šumskogospodarske osnove - u vlasništvu je RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od nadležnog ureda državne uprave potrebno je zatražiti uvjerenje o namjeni nekretnine na dan stupanja na snagu Zakona o šumama od 16.10.1990. godine. ako se nekretnina nalazila unutar granica građevinskog područja - sljednik upisa društvenog vlasništva je jls. ako se nalazila unutar područja šumskog zemljišta - sljednik je RH. prijedlogu za uknjižbu priložite uvjerenje o namjeni i to je to.

 

ceste i putevi su zbog podnormiranosti područja u teoriji i praksi sporni, i oko toga se u zadnje vrijeme diže dosta prašine. uglavnom - ako je neka cesta cesta višeg ranga (lokalna, regionalna, državna ili pak autocesta), tada bi ona prema Zakonu o javnim cestama trebala biti upisana u zemljišnu knjigu kao OPĆE DOBRO. (??? zakonodavac je pronašao čudno rješenje...). ako je cesta nižeg ranga (tzv. nerazvrstana cesta), po meni bi ona trebala biti upisana kao JAVNO DOBRO U OPĆOJ UPOTREBI, ali s naznakom vlasnika (vlasnički status - ako nema naznake vlasnika, presumpcija po ZV je da je RH vlasnik) JLS, budući da JLS po Zakonu o komunalnom gospodarstvu grade i održavaju te ceste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, ali sad mi tek niš nije jasno. Prvi put sad čujem da takvo uvjerenje izdaje nadležni ured državne uprave. Uvijek su m upućivali na nadležnu šumariju, tj.uvjerenje da li je određena šuma bila na dan 16.10.1990. unutar ili vani šumskogospodarske osnove. Nemam pojma! Da li si ti ikada na takav način uknjižio šumu na JLS?

 

što se tiče cesta, tko daje potvrdu odnosno ispravu kojiom dokazujemo da je cesta nerazvrstana, tj. cesta nižeg ranga, koje je tijelo za to nadležno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija