Jump to content

Druga supruga


grr

Preporučene objave

Imam presudu od 1995.g. po kojoj je:

 

- po SINU-1 jedna je snaha naslijedila svekrvu u istom dijelu kao i njena (snahina) djeca (iz braka sa svekrvinim SINOM-1),

 

- po SINU-2 druga snaha nije nasljedila svekrvu, a obrazloženo je zato što je ona druga supruga SINA-2, te je bila na svekrvinoj ostavini samo zastupnik svog maloljetnog sina koji je u istim dijelovima naslijedio baku kao i njegove polusestre iz prvog braka njegova oca.

 

- po SINU-3, treća snaha je također nasljedila svekrvu jer je bila jedini nasljednik svog pok. supruga, bakinog SINA-3, iako je i ona bila supruga iz drugog braka.

 

Sada je kod javnog bilježnika bila ostavina po naknadno nađenoj imovini, i snahe 1 i 3 su proglašene nasljednicama svekrve (snaha-2 je umrla u međuvremenu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jasno mi je da je snaha nasljednica po svom pok. mužu, ali mi nije jasno zašto su snahe 1 i 3 nasljednice, a to nije i snaha-2, koja se od druge dvije razlikuje u tome što, iako je druga supruga svom pok. mužu kao i snaha-3, no snaha-2 ima situaciju sa djecom iz prvog braka svog pok. supruga.

 

Znači li to da ako postoje djeca iz prvog braka, zakonita druga žena ne može nasljediti roditelje svog pok. muža, inače bi mogla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo predstav­­lja­­nja

 

Članak 10.

 

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je na­­d­živjelo ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca, ostavite­­ljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavite­­lja, onda dio koji bi ­­njemu pripao da je bio živ u času ostavite­­ljeve smrti nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca, praunuci ostavite­­ljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostavite­­ljevih potomaka.

 

Ovo je propis važećeg zakona o nasljeđivanju, a mislim da je bilo tako i prije.

 

"Isključena je primjena prava predstavljanja u korist bračnog druga onog ostaviteljevog potomka ili pretka koji je umro prije ostavitelja." (Crnić-Končić: ZN, s komentarima i sudskom praksom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, no nisam pravnik i ono što je vama jasno samo po sebi meni je nerazumljivo.Pa Vas molim pojašnjenje:

 

1. Da li po pravu predstavljanja (gore navedeni čl. 10) snaha ni u kom slučaju ne može nasljediti svekrvu, već to mogu samo potomci po krvi (unuci te njihova djeca itd)?

 

2. A kakva je situacija ako se svekrvina ostavina provodi nakon smrti njenih sinova, koji su bili živi u trenutku kad je ona umrla. Da li tada snaha može po svom pok. suprugu biti nasljednica (jer bi njen suprug nasljedio da se ostavina provodila u vrijeme dok je on još bio živ, ili slučaj kada se radi o naknadno pronađenoj imovini svekrve)?

 

Hvala Vam na odgovorima!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se ako dosađujem sa nečim što smatrate već objašnjenim, no može li mi neko pojasniti:

 

da li snaha nasljeđuje svekrvu u situaciji naknadno pronađene imovine, iz razloga što je snahin muž bio živ u trenutku smrti ostaviteljice (svekrve)?

 

Da li u tom slučaju snaha iIMA pravo predstavljanja kao bračni drug ostaviteljevog potomka koji NIJE umro prije ostavitelja, ali nije više živ u trenutku nove ostavine koja se provodi zbog naknadno pronađene imovine ostavitelja (svekrve)?

 

Hvala na odgovoru i razumijevanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija