Jump to content

alimentacija-od kuda početi?


deatwin2

Preporučene objave

Djetetov otac i ja nismo nikada bili vjenčani. Odnosi su se trajno poremetili (nasilje) prije rođenja djeteta. Dijete je, dobrovoljnom izjavom na sudu, priznato. Zvanično alimentaciju nikada nisam tražila, bila je predmetom dogovora između nas dvoje. Jednako tako druženje sina i oca nije regulirano - viđaju se kad god žele, koliko žele, gdje žele.....

Nakon promocije na poslu i sukladno tome većih osobnih prihoda, odlučila sam poboljšati nam uvjete stanovanja te sam digla sam kredit i kupila veći stan, dogovorivši prije sa ocem djeteta da bude redovan u uplatama (koje se kreću od 1100-1500 kn mjesečno), obzirom da mi je mjesečna financijska konstrukcija do otplate kredita više nego nategnuta. No, dogovor se ne poštuje.

Periodi u kojima ne pridonosi izdržavanju djeteta sve su češći i duže traju, a ja se sve teže hrvam s preuzetim financijskim obvezama.

Na koji način da zakonski reguliram obvezu koja se do sada temeljila na dogovoru?

Pretpostavljam da je prvi korak Centar za socijalnu skrb...? Ili je prvi korak pokretanje parnice na sudu?

Obzirom da sin i otac imaju dobar odnos, ne bih ga željela narušiti parničkim postupkom, no isto tako ne želim svaki mjesec obnjašnjavati, zvati, inzistirati za nešto što može biti pravno regulirano i automatikom doznačeno.

Otac nije u stalnom radnom odnosu, radi na bazi ugovora i ugovorenih projekata. Nema niti stalno mjesto boravka, često mijenja adrese i stanove (u ZG je podstanar, u Puli stanuje u stanu od mame).

Zahvalna sam na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće ja da pokušate izvansudskom nagodbom

pri nadležnom CZSS,jer je nagoba između roditelja o visini uzdržavanja sklopljena pri CZSS ovršna isprava.

U protivnom trebate pokrenuti parnicu za uzdržavanje u kojoj će sud odrediti visinu uzdržavanja za dijete uzimajući u obzir njegove potrebe,prihode roditelja koji je dužan doprinositi za mjesečno uzdržavanje djeteta s kojim ne živi,stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade,njegove vlastite potrebe i zakonske obveze uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja iz vaseg posta uopce nisam shvatila jeste li vi ikad pokrenuli izvanparnicni postupak na opcinskom sudu kojim bi se odredilo s kojim ce roditeljem vase zajednicko dijete zivjeti?

nakon toga mozemo pricati o alimentaciji. s tim da bih ja dodala, s obzirom na sve vec gore navedeno, da otac placa sasvim pristojan iznos i da morate biti spremni da bi on mogao biti puno manji,a uz tuzbu i mizeran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Dakle, zajedničkim nastupom na CZSS, uz prethodnu nagodbou, dogovorimo iznos koji će se mjesečno plaćati. Tako ugovoreni iznos ovjerava CZSS i on postaje zakonski obvezujući.

Nadam se da sam ispravno shvatila.

 

Put preko suda rado bih izbjegla, no spremna sam pokrenuti i taj postupak ukoliko otac ne pristane na gore predloženi način utvrđivanja obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darla, hvala na odgovoru.

Izvanparnički postupak (sukladno našem dogovoru) odredio je da naš sin živi sa mnom, s pravom oca da pojeti sina kad god želi, odnosno da naš sin bude kod oca kad god želi i koliko god želi. Prilikom tog postupka nisam tražila uzdržavanje djeteta-alimentaciju.

Slažem se s Vama da je iznos "sasvim pristojan". Iznos nije upitan, nego redovitost uplate istoga. Naime, od deklarativno "pristojnog" iznosa koji se redovito ne uplaćuje-nemam ništa, a trenutačno nemam niti pravni instrument za kojim mogu posegnuti kad otac ne ispunjava uplatu dogovorenog iznosa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je novac u pitanju, tada uvijek nastupaju problemi. Tata je divan i krasan, ali ako ne mora plaćati ... Vi dvojite izmedju tzv. dobrih odnosa otac - dijete i eventualne tužbe.

otac djeteta bi trebao znati da se mora brinuti za dijete koliko i vi bez obzira na bračnu ili izvanbračnu zajednicu.

Ukoliko bude i dalje izigravao "tošu", morat ćete ga tužiti za uzdržavanje i na to ga pripremite, jer u konačnici, dijete živi od novca a ne od njegove pažnje... (a i to je upitno do kada).

U zahtjevu za alimentaciju navedite sve djetetove prohtjeve i potrebe, uključite sve njegove aktivnosti, odjeću koju nosi, obuću, hranu, igračke, izlete, sve ali sve što mu u životu treba. Specificirajte te troškove i dostavite sucu, On će prosuditi visinu uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma tata i nije baš tako divan i krasan.... Rijetko kada ima želju vidjeti sina, provesti vrijeme sa njime..... Druženja su više na poziv, želju sina.

I upravo zato razmišljam - kako ostvariti redovnu uplatu uzdržavanja, a bez da poremetim i ovako rijetke susrete, druženja njih dvoje.

Naime, ne želim da mi klinac raste s lošom slikom oca u svojoj glavi. To je težak teret i ne treba mu.

Svoje misli ,ocjene, procjene njega kao oca ostavljam za sebe. Dapače, pozitivno djelujem, surađujem, ostavljam im slobodan i prostor i vrijeme za druženja... Dijete treba oba roditelja, pa makar na dvije adrese (naravno, ukoliko su okolnosti dovedene u prihvatljiv okvir).

 

Vrit, stvarno ne znam što ću ukoliko ne pristane na dogovorni, obvezujući iznos u CZSS. A prilično sam kratka s novcem, računala sam na taj iznos, dogovorno krenula u kupovinu stana.... Bojim se da će mi se iz mjeseca u mjesec akumulirati sve veći dug s njegove strane, a posljedično i sve veći minus na mom računu.... Ne treba mi to.... A mome sinu treba dobar odnos s ocem....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Tata je divan i krasan, ali ako ne mora plaćati ...

Ukoliko bude i dalje izigravao "tošu", morat ćete ga tužiti za uzdržavanje i na to ga pripremite, jer u konačnici, dijete živi od novca a ne od njegove pažnje... (a i to je upitno do kada)."

 

Vaša osobna iskustva najbolje zadržite za sebe, a usredotočite se na pitanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju lijepo je nekome željeti pomoći.

No to su vrline. Ili ih imate ili ih jednostavno, nemate.

Čovjek govoreći o drugima, najviše kaže o samome sebi. Svakako je dobro misliti pozitivno i tako djelovati prema drugima i sebi. Žao mi je što vas moram razočarati, ali nećete o meni steći loš utisak.

Lijep pozdrav i sve najbolje vam želim. Od srca. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija