Jump to content

alimentacija nakon preudaje


znatizeljan2

Preporučene objave

Od razvoda prije 8 godina placam svaki mjesec sudskom presudom odredjenu alimentaciju. Bivsa zena se nedavno preudala i vise nije samohrana majka. Postoji li neko pravilo ili zakon kojim prestaje vaziti moja obaveza placanja alimentacije buduci da se njeno financijsko stanje nakon preudaje bitno promijenilo na bolje?

 

Pozdrav Z.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

Vaša bivša supruga ni prije nije bila samohrana majka, već samo razvedena majka kojoj je povjereno dijete, a to se u odnosu na vas nije u niti jednom dijelu promijenilo, pa se neće mijenjati ni dalje... :)

Makar se udala za novčanik Bill Gatesa... :)

 

To je onaj pojam s kojim ja konstantno vodim verbalni rat sa bivšom. MA, NE MOŽE ONA BITI SAMOHRANI RODITELJ AKO SAM JA ŽIV I AKO UREDNO UZDRŽAVAM SVOJE DIJETE. Vrlo bi bilo zanimljivo definirati još jednom javno: Što je to samohrani roditelj?? Mislim da se ovdje brkaju kruške i jabuke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon precizno definira situacije kada jedan od roditelja sam skrbi o djetetu.U tim slučajevima, za tog roditelja bi se opravdano mogao upotrebljavati termin - samohrani roditelj (majka ili otac).

Članak 99.

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

Također se često u svakodnevnom govoru upotrebljava izraz-''dijete je nakon razvoda braka pripalo majci ili ocu''.Dijete je živo,ljudsko biće nad kojim nitko nema vlasništvo kao nad nekom pokretninom ili nekretninom.Dijete može samo nastaviti živjeti s jednim roditeljem nakon prekida bračne ili izvanbračne zajednice.

Roditelj s kojim dijete nastavlja živjeti je ujedno i njegov zakonski zastupnik.

Zajedničko skrbništvo roditelje (majke i oca) uvijek postoji osim u slučajevima određenim Čl.99 st.2.Obiteljskog zakona.Pravo na roditeljsku skrb u sudskim postupku može biti oduzeto kada su ispinjeni uvijeti iz Čl.114 Obiteljskog zakona.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako i da li se zakon bavi terminom samohranosti, no sigurna sam da se u javnom govoru (i to na HTV-u, u izvješćima ministarstava, nastupima pravobraniteljice....) uvriježilo da se pod SAMOHRANI roditelj smatra onaj koji živi sam s djecom, bilo nakon rastave, bilo nakon smrti bračnog druga ili ako nije niti bio u braku. A ne samo za one koji i faktički samostalno skrbe o djeci. Čak se u zadnje vrijeme koristi izraz "samohrana obitelj", što je doduše leksički vrlo nespretno.

A koji bi bio pravno korektan naziv za obitelji u kojima djeca žive s jednim roditeljem, ali i onaj drugi skrbi o djeci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I u vezi toga pitanje - kako bi se nazvao roditelj koji nakon razvoda živi s djecom?

U Njemačkoj se koristi izraz Alleinstehend - što bi značilo otprilike samostojeći roditelj, dakle, ne govori se o tome tko i kako hrani djecu, već "stoji" sam s djecom. No, i to nije baš precizno, ne?

Ali sam sigurna da se koristi baš za osobe koje same ŽIVE s djecom, bez obzira kakav je status/odnos/obaveze onog drugog roditelja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da je potpuno nepotrebno uvoditi nove nazive kao npr.za roditelja s kojim nakon razvoda braka djete/djeca nastavljaju živjeti.Analogno tome trebalo bi izmisliti i naziv/ime za roditelja s kojim djeca ne nastavljaju zajednički život.

Sadržajno gledajući novi naziv ne bi ništa bitnog promjenio u obvezama i pravima roditelja,kao i u pravima same djece.

Razvod braka jest nova situacija koja dosta toga mijenja u životu roditelja i njihove djece, ali odnos roditelja prema djeci i djece prema roditeljima bi trebao ostati isti kao i za vrijeme trajanja braka roditelja.

Devijacije u tim odnosima koje često nastupaju ne mogu biti relevantan razlog da se uvodi nova terminologija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje ne bi trebalo biti toliko sarkazma, a čini mi se, ogorčenja i gluposti, jer se ti pojmovi različito tumače u bračnim zajednicama pred razvodom! Ne biste vjerovali da pojam "samohrani roditelj" u njihovim tumačenjima i te kako implicira roditelja koji živi sa djetetom sva prava nad djetetom, a onaj drugi, samo neku marginalnu ulogu (kome treba čak ograničiti ili zabraniti susret sa djetetom), jer mu je zakonodavac dao takvo ime! Zahvaljujem Cannisu na objektivnoj pravnoj interpletaciji ovog pojma. To je izuzetno važno, kao što je važna zakonska činjenica da dijete ima pravo na oba roditelja. Ako neki roditelj svojata svoje dijete isključivo kao svoje vlasništvo, onda je to i zbog razloga tumačenja pojma "samohrani roditelj"! Pozdrav,

 

darla_ je napisao:

jednoroditeljska obitelj... barem to roda tako deginira, a i meni se cini ok...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija