Jump to content

doživotno uživanje


mosack

Preporučene objave

Poštovani,

 

čovijek je socijalni slućaj i ima pravo temeljem rješenja o nasljeđivanju pokojne supruge doživotnog uživanja na 7/8 nekretnine (troetažna kuća) u tudjem vlasništvu. Odrekao se vlasništva koje mu pripadalo u korist kćeri pokojne supruge uz pravo doživotnog uživanja.

 

Imam nekoliko pitanja:

1 Što toćno znaći pravo doživotnog uživanja jer Zakon o vlasništvu spominje prava osobne služnosti: pravo plodouživanja, pravo upotrebe i pravo stanovanja? Što podrazumijeva "doživotno uživanje" u smislu održavanja zgrade, plaćanje režija i sl.)

 

2. Ukoliko rješenje o doživotnom uživanju glasi na 7/8 nekretnine a nosilac tog prava konzumira samo dio kako se može "izboriti" za konzumaciju ostalog djela nekretnine?

Jedan od suvlasnika nekretnine ima 1/8 vlasništva a konzumira cca 3/8 nekretnine? Rješenje o nasljeđivanju staro je cca 3,5 godina a ovaj suvlasnik konzumira to cca 13 godina.

 

3. Suvlasnici su čovijeku iskopčali struju a nedavno i vodu jer su brojila na njih sa ciljem da ovaj odustane ili umre pa me zanima po kojem se zakonu i kako to može rješavati. Od iskapčanja vode prošlo je cca 45 dana a od iskapčanja struje 3 godine.

 

Unaprijed zahvaljujemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija