grand objavljeno: 8. siječanj 2008. Dijeli objavljeno: 8. siječanj 2008. ako se oženim i u braku nasljedim mamin stan. Hoće li se onda u brakorazvodnoj parnici taj stan dijeliti na mene i suprugu kao bračna stačevina? Dakle ulazi li takav stan u bračnu stečevinu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
canis odgovoreno: 8. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2008. Prema Čl.253.st.2. Obiteljskog zakona imovina stečena nasljeđivanjem i darovanjem smatra se vlastitom imovinom onog bračnog druga koji ju je i stakao na navedene načine.Prema tome ,stan koji nasljedite od vaše majke je isključivo vaše vlasništvo. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Arci odgovoreno: 8. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2008. Evo, ja ću reći hvala, jer je i mene to zanimalo. Mada sam pretpostavljala, ali sigurno je sigurno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
grand odgovoreno: 9. siječanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 9. siječanj 2008. Da prije svega hvala, ali me još zanima, rekli ste nasljeđivanje i darovanje. A što je s ostalim načinima stjecanja vlasništva o d majke npr. Ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Jel to isto? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
puzzle odgovoreno: 9. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 9. siječanj 2008. Bračnom stečevinom smatra se imovina stečena radom ili imovina koja potječe iz imovine stječene radom ( od vlastite plaće kupite npr. automobil- bračna stečevina). Bračnom stečevinom smatra se i imovinska korist od autorskih i srodnih prava (prodate npr. sliku) te dobitak od igara na sreću. Dakle bitno obilježlje bračne stečevine jest da je ona stečena radom. Da bi se sva navedena imovina smatrala bračnom stečevinom, ona mora biti stečena sve od trenutka sklapanja braka do prestanka bračne zajednice ( što se ne podudara s formalnim prestankom braka- a to je npr. razvod braka). Ukoliko niste zadovoljni sa zakonskim imovinskim sustavom koji predviđa ObZ, sklopite sa suprogom bračni ugovor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
canis odgovoreno: 9. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 9. siječanj 2008. Imovina stečena na osnovi ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, za vrijeme trajanja izvanbračne ili bračne zajednice smatra se bračnom stečevinom.Takav način stjecanja vlasništva je bitno drugačiji od nasljeđivanja ili darovanja,te na taj način stečena imovina podliježe podjeli nakon prestanka izvanbračne ili bračne zajednice. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.