Jump to content

diskriminacija u kazalištu


alantitus

Preporučene objave

Clanak 41. Zakona o kazalistima intendantima nacionalnih kazalisnih kuca dozvoljava honorarne kazalisne umjetnike, u svojstvu osoba koje traze zaposlenje, citav radni vijek honorarno angazirati u punom radnom vremenu za identican posao kojega obavljaju njihove kolege u radnom odnosu. A, ukoliko to nije u suprotnosti s njihovim kadrovskim planom, intendantima je prema kazalisnim umjetnicima koji traze zaposlenje dozvoljena:

 

"izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnoga stanja, porodičnih obveza, dobi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođenja, društvenog položaja, članstva ili nečlanstva u političkoj stranci, članstva ili nečlanstva u sindikatu te tjelesnih ili duševnih poteškoća, te spolno uznemiravanje kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe koja traži zaposlenje a koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje."

 

(navedeni primjeri citirani su iz clanka 2. i 2.b. Zakona o radu koji se NE PRIMJENJUJE na honorarne kazalisne umjetnike temeljem pravnog nacela "lex specialis derogat legi generali").

 

Obzirom da sam u jednoj nacionalnoj kazalisnoj kuci vec godinama angaziran kao honorarac na svim projektima i odradjujem identican posao u identicnom radnom vremenu kao i kolege koji su u radnom odnosu, osjecam da su povrijedjena moja gradjanska prava jer sam diskriminiran u odnosu na kolege u radnom odnosu.

 

Sporni clanak:

 

"Članak 41.

 

Kazališni umjetnici zasnivaju radni odnos u javnim kazalištima i javnim kazališnim družinama ugovorom o radu na određeno ili neodređeno vrijeme sukladno kadrovskom planu iz članka 29. ovoga Zakona."

 

Molim za misljenje i savjet.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija