Jump to content

pomoć za prvu raspravu alimentacije...


pravac

Preporučene objave

Moja sestra je dobila kćer sa dečkom s koji je bila dvije godine. Nakon što je saznao da je trudna razišli su se te nekon rođenja i dva sastanka kod socijalca on traži DNK analizu tvrdeći da ne vjeruje da je dijete njegovo. Istodobno pribavlja papire o nezaposlenosti, vrsti školovanja (iako je punoljetan, završio školu i radno sposoban) koristeći isto za izbjegavanje očito odgovornosti te dobiva od nekoga pravnu pomoć. Ima prvo ročište za tjedan dana pa me zanima što je najbolje za prvu raspravu reći oko svega toga i kako ishoditi alimentaciju, pa i zabranu pristupa sestri i djetetu zbog prijašnjeg psihičkog pa i blago fizičkog zlostavljanja sestre u dobi trudnoće.

P.S. Za sve koji se pitaju zašto tu nismo riješili batinom - to slijedi nakon okončanja postupka.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga damo,

 

s moralnog i etičkog stajališta miješate se u stvari koje se vas ne tiče bez obzira na to što se tiče o članu Vaše bliže obitelji. Od Vaše sestre je izuzetno krivo što je navedenog pokušala zadržati trudnoćom i dijetetom. Očigledno da isti nije bio ni spreman i voljen ući u bračnu zajednicu ni skrbiti se o djetetu.

Vaša sestra je bez obzira na to odlučila produžiti trudnoću i roditi dijete. Moralno i etično, pošto je donijela takvu odluku, trebala bi, kao većina zrelih i odgovornih osoba, snositi posljedice svojih odluka tj. biti što se kaže samohrani roditelj. Gospodin je jasno iskazao da on obavezu ne želi. To je moralno i etično.

Iz istog razloga što smatram Vašu zadnju rečenicu vrlo indikativnom i više nego divljačkom i barbarskom nedostojnom civiliziranog društva i svijeta nemam nikakave namjere govoriti Vam šta bi trebalo napraviti i poduzeti te pomagati u bilo kom obliku.

 

Moje je mišljenje da bi ovakvima kao Vi trebalo zatvoriti vrata, na netu, a u realnom životu ih strogo kazniti za predumišljaje fizičkog nasilja te resocijalizirati.

 

Na Vaš ću post upozoriti moderatore te se nadam da će isti maknuti sa foruma a Vas upozoriti na pravila pristojnog ponašanja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pretpostaviti je, štovani gospodine, da se odgovor u prvom dijelu temelji na odredbama Obiteljskog zakona?

 

Ako ne, možete predložiti Zakon o izmjenama i dopunama u tom smislu. Kao obrazloženje navedite argumente kako je i moralno i etično, dapače nadasve odgovorno i odraslo, da se dijete očevim zahtjevom prebriše gumicom.

Glede gumica, ponešto druge vrste, možda je tu rješenje problema koji navodite? A ima i edukativnih knjižica namijenjenih adolescentima u kojima se može naći i veći izvor informacija u tom pogledu ukoliko netko ne želi niti je spreman na posljedice.

 

U zadnjem ste dijelu glede fizičkog nasilja u pravu, te ga na niti jedan način ne bi trebalo odobravati, makar i u ovom verbalnom/pismenom ispadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodin je jasno iskazao da on obvezu ne želi. To je moralno i etično ......

 

Bože sačuvaj !!!! Gospodine, no nikako ne može biti niti moralno, a još manje etično.

 

Ne prihvaćam da je dijete nastalo samo od majčinog organizma, već je za njegovo začeće bio potreban i biološki otac tog djeteta.

Ne vidim zašto bi njegovo bježanje od djeteta bilo opravdano, kada dijete postoji i od toga se ne moože pobjeći, makoliko to gospodin "tata" htio.

No što je tu je.

U dijelu analize DNA metodom, majka djeteta je ta koja može tužiti oca djeteta za utvrđivanje očinstva, no međutim, mora predujmiti iznos koji nije malen. Za predpostaviti je da će otac djeteta izbjegavati podvrgnuti se vađenju krvi.

Nakon provedenog vještačenja, majka djeteta, ukoliko dobije očekivani rezultat, treba pokrenuti tužbu za uzdržavanje djeteta.

Koliko ćete imati sreće u tome, vidjet ćete. Međutim, ukoliko cijenjeni tata nema sredstava za plaćanje doprinosa za uzdržavanje djeteta, postoji mogućnost da to plaća netko od njegovih najbližih. Majka, otac ...

Treba se izboriti. BIt će trnovito, ali to je nažalost taj put koji je takav kakav je.

Ne treba kriviti nikoga, svakome se može dogoditi pogreška. Kriva procjena. Bilo što.

U svakom slučaju, sagledajte to i sa ljepše strane. To je novi život, i neka ima djetinjstvo koliko god može biti sretnije. Makar i uz jednog roditelja, djetinjstvo može biti lijepo.

Sretno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probno pitanje, zaokružiti točan odgovor:

 

"Djecu donosi roda, a provodi se temeljem narudžbenice dostavljene preporučeno s povratnicom.":

a) točno

b) netočno

 

Naputak za evaluaciju odgovora:

Ukoliko je zaokružen odgovor pod a) ili su nedovoljno poznati detalji alternative tom odgovoru, preporuča se žurno sljedeća literatura nadasve edukativnog karaktera:

 

Milčinski, Jana: "Luka očekuje sestricu"

Mladinska knjiga, 1991.

(ilustr. u boji)

 

Na zahtjev je moguć i daljnji popis bibliografskih jedinica ukoliko je nepohodan temeljitiji pristup problematici ili navedeni izvor nije dovoljno razumljiv.

(a netko je ovih dana po Legalisu spomenuo i Lastana, koji će vjerojatno razumljivije sročiti odgovor)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zodax se vjerojatno pokušava napraviti sveznalcem i optužujući krivu stranu ne pitajuči i neznajući za pravo činjenićno stanje. Najlakše mu je vjerujatno prema izjavi koja je ljudska za obranu vlastite obitelji, a koja izražava "batine", optužiti i smatrati cijelu obitelj barbarskom jer očito je napušten u djetinjstvu pa niti ne pozna pojam obitelj.

Da ga je zanimala činjenica pitao bi je li zapravo otac i to pred 3 svjedoka, zahtijevao da se dijete zadrži pa za dva tjedna ponovo rekao da nezna da bi završilo sa zajedničkom odlukom o zadržavanju iako sestra prvobitno nije bila za to. To što je dječak pobjegao čisto je njegova greška za koju ga je optužujem jer je u 7: MJESECU rekao da ipak ne želi dijete i da nek se TOGA riješi. Prema tome ne brani krivca (osim ako ste istih gena i karaktera).

Smatram da tebe treba skinuti sa foruma jer nisi tu da sudiš i dijeliš pravdu a nisi dao niti jedan odgovor na samo pitanju koje je naziv teme.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko se nije dužan pravdati jer ima dijete.

 

A gospoda koja baš i ne bi djecu, neka poduzmu predradnje u tom smislu ili nek se tim sportom ne bave dok ne budu informirani "kako dođe beba"i koje su im obaveze i dužnosti.

 

Tko može i to na Legalisu pokušati osporiti zakonske mogućnosti majci i djetetu, te djetetu njegova prava dijeljenjem "moralnih lekcija"?

:)

Lastaneeeeeeeeeeeeeee......

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim utvrđivanja ili priznanja očinstva, trebat će i povjeravanje djeteta majci kako bi postala i njegov zakonski zastupnik.

 

Bit će određeni susreti djeteta s ocem, za tako maleno dijete (dojenački uzrast) u prisustvu majke.

Odredit će se i iznos uzdržavanja kojim je otac dužan sudjelovati.

 

Uz dodatak:

Čl. 216.

(1) Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 209.-211. ovoga Zakona.

(2) Odredbe članaka 212.a do 212.c. ovoga Zakona na odgovarajući se način primjenjuju i na obvezu bake i djeda iz stavka 1. ovoga članka.

 

Pročešljajte malo Obiteljski unatrag, bilo je nekoliko primjera sličnih situacija, pa možda nađete korisne informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijelu navedenu situaciju treba postaviti bitno drugačije bez uplitanja raznih moralno-etičkih osuda iz kojih proizlaze ''rješenja'' koja su u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

 

1.Djete je rođeno i to je nepobitna činjenica,bez obzira tko je to želio,a tko nije želio,tko se s kim dogovarao i o čemu i pred koliko svjedoka i sl.

 

2.Osoba koja sumnja da je otac djeteta ima pravo zahtijevati utvrđivanje očinstva u sudskom postupku koji uključuje i analizu DNK.O takvom zahtijevu je nepotrebno moralizirati,jer zakon i predviđa takvu mogućnost.

 

3.Utvrđeno očinstvo priznanjem ili sudskom odlukom za posljedicu ima obveze koje proizlaze iz zakonskih odredbi, među ostalim i uzdržavanje djeteta.

 

4 Svatko se ima pravo školovati,pa i biti nezaposlen,ali iz tih razloga ne može biti oslobođen zakonske obveze uzdržavanja.Kako će istu ostvarivati prepušteno je na odluku toj osobi (roditelju djeteta),ali se obveza ostvarivati mora.Neka se snađe,naravno na legalan način.

 

5.Svatko ima pravo na pravnu pomoć i savjete u trenutku kada smatra da mu je potrebna i stoga bilo kakvo moraliziranje ili čuđenje u vezi toga je potpuni promašaj.

 

6.Prijetnje batinama ili drugom vrstom nasilja podliježe zakonskim sankcijama,pa prije nego se tako nešto javno iznosi ili se dogodi, potrebno je dobro razmisliti o posljedicama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija