Jump to content

ZUP i ZUS - pitanje


anika7

Preporučene objave

druge pravne osobe: naselje, ustanove, udruge, državni odvjetnik, javni pravobranitelj(ne štite vlastite već državne interese)

obvezne presude: pa mislim da je to kraj postupka dakle to je presuda koja je obvezna i nema više prava žalbe/tužbe... spora itd.. nemam pojma mislam da je to tako nešto..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anika7 je napisao:

imam dva pitanja:

1. OBVEZNOST PRESUDA UPRAVNOG SUDA

 

2. UPRAVNI POSTUPAK-STO SU DR:OSOBE UZ FIZ. I PRAVNE (CL.1. ZUP-a)?

 

HVALA SVIMA! :-?

 

1. U vezi obveznosti presuda Uoravnog suda vidjeti članak 62. - 63. ZUS-a

2. U članku 1. stavku 1. ZUP-a spominju se " druge stranke", a u stavku 2. istog članka "druge pravne osobe". O tome vidjeti članke 49. - 52. ZUP-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ako ti može pomoći komentar zakona Dr. Krijana: "Pod istim uvjetima u jednom upravnom postupku može jedna ili više stranaka ostvariti više različitih zahtjeva, npr. jedna stranka može tražiti od nadležne inspekcije da određenom poduzeću, koje je u blizini njezine kuće, zabrani da svojim proizvodnim radom stvara prekomjernu buku, ispušta otpadne vode u njezino dvorište, da smanji prkomjerno ispuštaje pare ili dima iz tog proizvodnog pogona itd. U ovom primjeru radi se o više različitih zahtjeva stranke koji se mogu ostvariti upravnim mjerama u jednom postupku ako je za poduzimanje svih tih upravnih mjera nadležna ista inspekcija"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor iz ZUP-a:

 

Konačnost rješenja

 

Članak 11a

 

Rješenje protiv kojeg nema redovnog pravnog lijeka u upravnom postupku (konačno u upravnom postupku),a kojim je stranka stekla kakvo pravo, odnosno kojim su stranci određene kakve obveze, može se poništitt, ukinuti ili izmijeniti samo slučajevima koji su zakonom predviđeni.

 

Rješenje postaje konačno kad se protiv njega više ne može izjaviti žalba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Okej, sve mi je to jasno. Znači, kad netko izjavi žalbu na rješenje na koje je dopušteno izjaviti žalbu, onda će to odgoditi pravomoćnost na neko vrijeme, zar ne? Jer će proć neko vrijeme dok se po žalbi riješi. Ako prvostupanjsko tijelo odluči izmijeniti svoje rješenje novi i uzeti žalbu u obzir, donest će novo rješenje koje ako se stranka na njega ne žali, će istekom novog žalbenog roka, postati konačno, jel tako?

No, ako 1 st. tijelo žalbu na rješenje ne odluči razmatrati nego je proslijedi na 2 st, i 2 st tijelo odbije tu žalbu, samo njihovo 2 st. rješenje je konačno danom dostave stranci.

dakle po meni je ta konačnost neminovna, zar ne? Po tome bi ispalo da žalba ne odgađa konačnost jer će ono nastupiti ovako ili onako... Ili se varam?

voljela bi kad bi netko ovo prokomentirao. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam shvatila da se protiv rješenja koje je konačno u upravnom postupku ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

Znači da žalba ne može odgoditi konačnost rješenja, jer se protiv konačnog rješanja ne može izjaviti izjaviti žalba.

 

A protiv pravomočnog rješenja ne može se pokrenuti niti žalba, niti upravni spor (tako se štite prava i sigurnost građana).

 

 

Prvostupanjsko rješenje postaje izvršno:

1.istekom roka za žalbu kad nije izjavljena

2.dostavom stranci, ako žalba nije dopuštena

3.dostavom stranci, ako žalba ne odgađa izvršenje

4.dostavom stranci rješenja kojim se žalba odbacuje ili odbija

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija