Jump to content

Ide li u ostavinsku masu i darovanje u postupku?


Mao

Preporučene objave

Zamolio me jedan frend da mu odgovorim, ali pošto nisam siguran što je točan odgovor vjerujem da ima ovdje ljudi koji to znaju.

Naime, neka mi oproste administratori, neznam da li bi ovo spadalo u stvarno ili nasljedno pravo, ili u oba, ali evo:

Frendu je umro otac početkom siječnja ove godine.U prosincu prošle godine otprilike nekih mjesec dana prije svoje smrti darovao mu je stan po darovnom ugovoru ovjerenom kod bilježnika. Otac je bio samovlasnik, a stan je uredno uknjižen. Frend je taj ugovor odmah isti dan po potpisivanju odnio u gruntovnicu i tamo ga je predao skupa sa Prijedlogom za upis i požurnicom. Prateći na internetu www.pravosudje.hr status premeta (jer to je nažalost jedini način laicima da se informiraju o stanju predmeta) vidljivo je da je predmet na mrtvoj točci jer u bilješci o kretanju spisa piše samo zaprimljeno datum i sat.

E sada dolazimo na bit stvari, čemu ova žurba-naime za dva tjedna je zakazana ostavinska rasprava za pokojnog oca, koji ima još jednog sina i koji će kakva su saznanja također doći na ostavinsku raspravu. Njih dvojica kao jedini nasljednici prvog nasljednog reda nisu u dobrim odnosima tj. ne razgovaraju. Čega se on boji?Njegov brat je vrlo zainteresiran za taj stan, te se boji što može biti, a što je i vrlo vjerejatno da će brat na ostavinsku raspravu donesti najsvježiji vlasnički list gdje je još uvijek na B listu navedeno ime pokojnog oca kao vlasnika stana, iako će kako svi znamo gore lijevo stajati aktivna plomba s brojem predmeta pod kojim se vodi darovni ugovor. Da li će u tom slučaju stan ići u ostavinsku masu pa će izgubiti polovicu stana, ili mu više nitko ništa ne može?Osobno smatram barem ako je suditi po zdravoj logici stvari da brat tu njemu ništa nemože, jer nije on kriv što ga gruntovnica nije do ostavinske upisala ga kao vlasnika.

No iskreno govoreći gledajući pravno nisam u to posve siguran.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mao je napisao:

Znači, čim sud zaprimi prijedlog za upis ta nekretnina više ne može biti predmet rasprave na ostavinskoj, bez obzira što nije provedena uknjižba.Hvala!

 

Pogrešno.

Stan može biti predmet ostavinske rasprave, bez obzira je li ili ne upisan na frenda.

Njegova braća mogu tražiti iz tog stana nužni dio, ako smatraju da im je povrijeđen, ili mogu tražiti da se taj stan uračuna frendu u njegov nasljedni dio, što znači da će toliko manje sudjelovati u nasljeđivanju eventualne druge imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači sve što je ostavitelj darovao za života nasljedniku prvog naslijednog reda može biti predmet ostavinske rasprave ako netko od drugih nasljednika prvog nasljednog reda zatraži namirenje svojeg nužnog dijela.

Ako iz Vašeg mišljenja smijem zaključiti, u biti gdje je više nasljednika prvog nasljednog reda i netko od njih na ostavinskoj zatraži svoj nužni dio, darovni ugovor je gotovo ništa, možete ga prosto rečeno baciti u smeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bas za baciti, ali osobe koje zakljucuju neki pravni posao trebale bi prethodno biti upoznate sa sadrzajem i posljedicama istoga. Zato bi bilo dobro da pravne poslove rade pute strucne osobe a ne same. ugovor mogu i dobro sastaviti ali nisu im poznate pravne posljedice istoga.

 

Situacija koju navodite mogla se elegantnije rijesiti pomocu npr. ugovora o dozivotnom uzdrzavanju. Sad bi mogla ispasti skuplja pita od tepsije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne želim poticati druge teme, ali kad smo se već dotakli nužnog dijela, tu mi nešto nije do kraja jasno; da li njegov brat ima pravo na ostavinskoj raspravi tražiti nužni dio ako će nakon ostavinske rasprave rješenjem o nasljeđivanju dobiti 1/2 preostale imovine, a vrijednost te preostale imovine ne dostiže 1/4 vrijednosti darovanog stana?Da pojednostavim, da li se pravo na nužni dio može tražiti samo onda kada ti kao nasljednik prvog nasljednog reda ne dobiješ od ostavitelja ama baš ništa, ili ako si ipak dobio nešto ali to nije dovoljno da pokrije tvoj zakonski nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija