Jump to content

odricanje od naknade za korištenje autorskog djela


queta

Preporučene objave

Nosioc sam dijela autorskih prava (35%) na glazbenom djelu. Izvođač djela koji namjerava sklopiti nekakav sponzorski ugovor s velikom mobile kompanijom traži od nas autora da se odreknemo svojih prava, jer "kao ta kompanija želi ekskluzivitet" (šta god to značilo). Također, spreman mi je (izvođač) isplatiti naknadu (u visini dvogodišnjeg honorara za mehanička prava, za dosadašnju najuspješniju pjesmu koje sam koautor). koliko razumijem, ovo odricanje odnosi se na novu pjesmu.

 

moja pitanja su:

1. da li ta priča o "eskluzivi" drži vodu... Da li moje odricanje od honorara istodobno znači da jedino ta kompanija može koristiti moje djelo? Ili je to lažno objašnjenje za nešto drugo?

 

2. Što ako, u slučaju da je djelo stvorilo više autora, neki autori žele pristati na to, a neki ne? Tko onda odlučuje?

 

3. Ukoliko pristanem na gorenavedeno, mogu li tražiti naknadu i koliku? I od koga je tražim, od izvođača koji me to moli ili tog mobilnog operatera?

 

4. Može li se taj cijeli dogovor obaviti usmeno ili je nužan ugovor? Ako je - između koga?

 

5. imam li pravo ne pristati na cijelu priču?

 

6. je li ta cijela priča neka standardna shema ili me zašprehavaju i zapravo me žele zmuljati :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Recimo da zele da se odreknete mehanickih jer zele dilati to djelo. Npr sluzilo bi kao podloga na nekakvom promo CD-u te kompanije koji bi se na njihovim promocijama dijelio ljudima. Tu bi Zamp za vas (ako sazna za taj Cd naravno i ako ne dobije od vas pismeno da se odricete mehanike) naplatio to, pa bi onda po naknadno dostavljenom vasem pisanom sporazumu storniro racun. Nemali broj tvrtki se tako iznenadilo kad su dobii racun a mislili da su smuljali autora. Onda bi Zamp "objasnio" tom autoru vaznost autorskih prava i naknade itd i pokusao trostrano izvuci sto se izvuci da.

Jos samo da dodam, a da probate zapamtiti, autor je vlasnik djela, a dobar interpretator je dobro izreklamiran proizvod. U Americi doduse nije bas tako ali daleko je Amerika...

2. Ovo sto ste napisali da ste vlasnik 35 posto djela pretpostavljam da ste napisali tekst za to djelo pa ste dobili 35 posto. Tu je dijelom i odgovor oko pitanja sto ako drugi vlasnici ne pristanu. Oni mogu i ne moraju pristati, a kod vodenja poslova oko autorskog djela mozete upotrijebiti "pravila oko vodenja poslova vise ovlastenika na suvlasnickoj stvari". Znaci, redovna uprava - vecina, izvanredna - svi zajedno i sve ostale kombinacije koje iz toga proizlaze.

Pojednostavljeno, ne morate dati pristanak bez obzira hoce li koautori dati ili nece.

3., 4. i 5. Da li cete vi nekome ustupiti svoja prava ili ne ovisi iskljucivo o vasoj trzisnoj procjeni. Ako misite da su 2-godisnja mehanicka avansno dovoljna naknada onda uzmite. A ako ne, onda trgujte i pregovarajte dalje...

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorskih prava se možete odreći samo u njihovom dijelu komercijalne eksploatacije. Vama kao autoru uvijek ostaju ostala autorska prava.

 

 

Za davanje odgovora pod 1 treba vidjeti sadržaj ugovora koji bi trebali potpisati, kao i sadržaj ugovora između izvođača i zainteresirane tvrtke. Tamo bi trebao ležati odgovor na to pitanje

 

Tvrtka vjerojatno želi slobodno raspolagati s navedenim djelom i biti sigurna da to djelo ne može koristiti netko drugi. Ona je za to spremna platiti ili plaćati neki iznos.

 

2. Ako postoji više autora djela. i svi se ne slože s navedenim sporazumom, onda vjerojatno do njega neće ni doći.

 

3. Visina naknade ovisi o tisuću faktora, i vi kao autori ste ti koji jedini može odrediti cijenu ili pristati na ponuđenu. Izvođač je po mom shvaćanju ovdje samo posrednik, mada mi za davanje potpunijeg odgovora nije jasan vaš međusobni odnos. Vi možete sklopiti ugovor

 

4. Takvi ugovori moraju biti u pismenoj formi.

 

5. Naravno da imate.

 

6. Premalo podataka za neki suvisliji odgovor na to. Uosalom, što znači zmuljati? Ljudi vam nude neki iznos za ustupanje vašeg djela autorskih prava. Na vama je da pristanete, ne pristanete, ili tražite drugačiji dogovor. I to je sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... na odgovorima...

 

primjerak ugovora još nikakav nemam, nisam niti službeno kontaktiran na navedenu temu, tako da to željno iščekujem.

 

zanima me kako, ako ja nekome ustupim mehanička prava to njemu osigurava ekskluzivitet, pa zar ne može recimo bilo tko drugi upotrijebiti tu pjesmu za svoje potrebe, samo što lova u tom slučaju ne sjeda meni nego onome kome sam ih prepustio?

 

mislio sam da se u slučaju ekskluziviteta, to regulira nekim posebnim ugovorom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija