Jump to content

Gradnja ili adaptacija


shoopli

Preporučene objave

Postovani,

 

U prilici sam kupiti zemljiste na kojem se vec nalazi kuca i imam hrpu pravnih pitanja. Molim vas, stvarno vas molim, da mi odgovorite na njih. No prije toga da kazem sto znam oko kuce. Kuca je ucrtana u katastru, gospodja od koje kupujem je jedini vlasnik u zk. Kuca ima prikljuceno sve osim vode i DSL-a :-) . Sada me zanimaju sljedece stvari:

 

EDIT: Prije svega, toliko sam zbunjen i dezorijentiran u ovom trenu da sam zaboravio najvaznije pitanje: sto jos glede papirologije trebam traziti od gospodje da mi gradnja ili adaptacija prodje sto lakse?

 

1. Kuca je napravljena na betonskim temeljima ali je ostatak kuce drven. Ukoliko iskoristim te temelje i ostanem u gabaritima kuce (koja je u potpunosti sukladna urbanistickom planu) ali izmjenim konstrukciju zidova sto moram napraviti?

 

2. Ako mi arhitekt predlozi prosirenje kuce za cca 1.5 metara, koje jos papire i poslove moram dodatno obaviti?

 

3. Na ovoj kuci tavan nije iskoristen za zivot, ja bi definitivno to iskoristio ali bi ostalo unutar P + T (prizemlje + tavan), da li sam duzan i za to povecanje gabarita platiti dodatne troskove osim gradnje i ako da koje?

 

 

To je za sada to. Unaprijed hvala svima na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A/ Provjerite jesu li ti betonski temelji (i kuća) izgrađeni na temelju pravomoćne građevinske dozvolu.

 

B/ Ako građevinske dozvole nema - imate bespravno izgrađen objekt. Trenutno, neisplativa kupnja.

 

C/ Pod pretpostavkom da postoji građevinska dozvola, i da je dio koji je izgrađen u skladu s dozvolom upućujem Vas na članak 3. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima u kojem piše sljedeće:

Članak 3.

 

Bez akta kojim se odobrava građenje može se pristupiti izvođenju:

1. radova na postojećoj građevini kojima se ne mijenja usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena niti utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva,

2. -

3. radova na stubama, hodnicima i drugim prostorima na pristupima građevini i unutar građevine, te na javnim površinama radi omogućavanja nesmetanog pristupa i kretanja osobama s teškoćama u kretanju ako se time ne narušava funkcija i namjena građevine, odnosno ako se ne utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva za građevinu i /ili zadovoljavanje lokacijskih uvjeta, te druge radove denivelacije, ugradbe zvučnih semaforskih uređaja i ugradbe taktilnih površina u građevinama i na javno-prometnim površinama,

4. -

5. pripremnih radova za potrebe građenja građevine kada se izvode unutar građevne čestice odnosno obuhvata zahvata u prostoru određenog lokacijskom dozvolom.

 

D/ Ako namjeravate raditi bilo kakve druge radove ili vrstu radova (promjena statike, gabarita..) morate pribaviti rješenje o uvjetima građenja. (to bi bilo ono što smo nekad zvali građevinska dozvola i za što vam treba idejni projekt, dokaze o vlasništvu itd)

 

E/ Provjerite upis u zemljišno knjižnom ulošku. Dakle, što je upisano: ima li tereta, zabilježba o nepostojanju dozvola i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači sljedeće:

 

Članak 330. ZPUIG

(1) Građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine smatra se izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnoga upravnog tijela.

(2) O vremenu evidentiranja građevine iz stavka 1. ovoga članka uvjerenje izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka s kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka) koji se smatraju dokazom da je neka građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine.

(3) Ako katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave ne raspolažu podacima na temelju kojih se može izdati uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka, uvjerenje o vremenu građenja građevine iz stavka 1. ovoga članka izdaje nadležno upravno tijelo.

(4) Sastavni dio uvjerenja iz stavka 3. ovoga članka je snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja (situacija) za izgrađenu građevinu na građevnoj čestici koji je podnositelj zahtjeva dužan priložiti uz zahtjev za izdavanje toga uvjerenja.

(5) Za građevinu iz stavka 1. ovoga članka ne izdaje se uporabna dozvola.

(6) Građevina iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priloženo uvjerenje iz stavka 2. odnosno 3. ovoga članka.

(7) Stavak 3. ovoga članka ne odnosi se na utvrđivanje vremena građenja građevine u postupku kojeg provodi građevinska inspekcija.

 

 

Obratite pažnju na datum.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija