Jump to content

Kućni red - problemi sa susjedima


puškarica

Preporučene objave

Susjeda u prizemlju moje zgrade ima psa kojeg drži u malom ograđenom dvorištu, odmah do ulaznih vrata. Kako živi sama, pas je stalno vani, ne pušta ga unutra pa cije vrijeme laje i zavija, a da ne govorim kako smrdi vani jer ne čisti redovito. Ja živim u stanu iznad nje, imam malo dijete od godinu dana koje se redovito probudi zbog laveža tog psa. Vidim da već i ostalim susjedima to lagano ide na živce, jer se neki ustaju po noći i zvone joj na vrata. Međutim žena ne reagira. Ako netko zna kojoj instituciji bi se mogao obratiti u vezi tog problema, bio bih vam jako zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerite u Vašoj općini/gradu da li postoji odluka o uvjetima i načinima držanja domaćih životinja.

 

Pojedine općine/gradovi imaju to uređeno na način da u takvim slučajevima onaj tko želi držati kućne ljubimce mora za to dobiti suglasnost svih stanara iz zgrade, možda Vam je to rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Osim povrede komunalnog reda, postoji i zakon o IMISIJI koji kaže ovako!

Zakon o vlasništvu

Imisije

Članak 110.

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(2) Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

(5) Vlasnik čijoj nekretnini prijeti predvidiva opasnost s tuđe nekretnine od neposrednih ili posrednih imisija koje ne bi bio dužan trpjeti, ovlašten je zahtijevati da se odrede i provedu svrhovite mjere radi njihova sprječavanja.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno se obratiti Prijateljima životinja. Oni su efikasni i probitačni. Susjeda evidentno muči psa i oni bi reagirali prije nego lijene državne/gradske institucije.

Mislim i da je kažnjivo to kako tretira psa, pa bi joj trebale kakvu globu opaliti državne institucije, ali ne znam koliko se zakon efikasno provodi. Prijatelji životinja su sigurno bolje upoznati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija