Jump to content

Punomoćnik??


grand

Preporučene objave

S obzirom da mi na stvarnom pravu nitko ne odgovara pokušat ću ovdje.

Moje pitanje glasi Tko može biti punomoćnik u zk postupku???

ZK referent me traži dokaz da je punomoćnik u srodstvu s opunomoćiteljem?? Na temelju čega? U parničnom slučaju je to moguće, jer je sabor 2005. donio izmjene i odredio da punomoćnik može biti samo i isključivo uža obitelj, odvjetnik i kolega s posla. Ali ZK postupak je VANPARNIČNI postupak te se ne mogu primjenjivati pravila Zakona o parničnom postupku zar ne????

Još bih samo htio nadodati što kaže ZZK:čl.96st.1 "Tko stavlja prijedlog u ime drugog mora biti na to ovlašten što mora dokazati ispravom. Ako ovim Zakonom nije što drugo određeno, postojanje i valjanost tog ovlaštenja prosuđivat će se po općim pravilima.

 

Koja su to opća pravila???? ZPP, ZUP???

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste razumjeli ono što sam napisao. Po zakonu o općem upravnom postupku ja uopće nemoram biti u srodstvu s opunomoćiteljem da bih mogao biti punomoćnik. To može biti svaka punoljetna poslovno sposobna osba koja se ne bavi nadripisarstvom. Dakle da li to važi i za zk postupak (koji nije upravni nego sudski postupak) ili vrijedi Zakon o parničnom postupku (zk je vanparnični postupak).

Dakle moje pitanje je sljedeće: u svezi glede punomoćnika, u zk postupku se primjenjuje:

1.)ZPP

2.) ZUP

3.) nešto treće??

Zaokruži točan odgovor. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Temeljem odredbe čl.89.a Zakona o parničnom postupkom (ZPP) koji se analogno primjenjuje u zemljišnoknjižnim postupcima kod prosudbe valjanosti punomoći za zastupanje u zemljišnoknjižnim predmetima ako punomoćnik nije odvjetnik, stranku kao punomoćnik može zastupati samo ako je opunomoćenik u srodstvu s opunomoćiteljima i to srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug – ako je potpuno poslovno sposoban i ako se ne bavi nadripisarstvom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija