grand objavljeno: 10. ožujak 2008. Dijeli objavljeno: 10. ožujak 2008. S obzirom da mi na stvarnom pravu nitko ne odgovara pokušat ću ovdje. Moje pitanje glasi Tko može biti punomoćnik u zk postupku??? ZK referent me traži dokaz da je punomoćnik u srodstvu s opunomoćiteljem?? Na temelju čega? U parničnom slučaju je to moguće, jer je sabor 2005. donio izmjene i odredio da punomoćnik može biti samo i isključivo uža obitelj, odvjetnik i kolega s posla. Ali ZK postupak je VANPARNIČNI postupak te se ne mogu primjenjivati pravila Zakona o parničnom postupku zar ne???? Još bih samo htio nadodati što kaže ZZK:čl.96st.1 "Tko stavlja prijedlog u ime drugog mora biti na to ovlašten što mora dokazati ispravom. Ako ovim Zakonom nije što drugo određeno, postojanje i valjanost tog ovlaštenja prosuđivat će se po općim pravilima. Koja su to opća pravila???? ZPP, ZUP??? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 10. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 10. ožujak 2008. a kako će oni znati da ste vi otac ili sin opunomoćitelja? Moraju imati neki dokaz jer bi to u suprotnom značilo da s bavite nadripisarstvom Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
grand odgovoreno: 11. ožujak 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 11. ožujak 2008. Niste razumjeli ono što sam napisao. Po zakonu o općem upravnom postupku ja uopće nemoram biti u srodstvu s opunomoćiteljem da bih mogao biti punomoćnik. To može biti svaka punoljetna poslovno sposobna osba koja se ne bavi nadripisarstvom. Dakle da li to važi i za zk postupak (koji nije upravni nego sudski postupak) ili vrijedi Zakon o parničnom postupku (zk je vanparnični postupak). Dakle moje pitanje je sljedeće: u svezi glede punomoćnika, u zk postupku se primjenjuje: 1.)ZPP 2.) ZUP 3.) nešto treće?? Zaokruži točan odgovor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
poopsy odgovoreno: 11. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 11. ožujak 2008. 1) ZPP Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
robit odgovoreno: 31. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 31. ožujak 2008. Temeljem odredbe čl.89.a Zakona o parničnom postupkom (ZPP) koji se analogno primjenjuje u zemljišnoknjižnim postupcima kod prosudbe valjanosti punomoći za zastupanje u zemljišnoknjižnim predmetima ako punomoćnik nije odvjetnik, stranku kao punomoćnik može zastupati samo ako je opunomoćenik u srodstvu s opunomoćiteljima i to srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug – ako je potpuno poslovno sposoban i ako se ne bavi nadripisarstvom. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zeljka_os odgovoreno: 31. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 31. ožujak 2008. kod zemljišno knjižnog postupka kada stranku zastupa čak ikvalificirani punomoćnik odvjetnik mora imati specijalnu punomoć sa rokom važenja od 6 mjeseci. Zakon o upravnom postupku nikada i nikako se nem ože primjeniti u uvom izvan parničnom postupku nego sudpsidijarno ZPP. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.