Jump to content

Prekršaj i kazna za osobnu iskaznicu koja je istekla


Mishko007

Preporučene objave

Za Uskršnje blagdane sam, kao i mnogi drugi naši sunarodnjaci, krenuo na put kako bih blagdane proveo sa svojom rodbinom. Pri tome sam trebao preći granicu sa susjednom BiH, na prijelazu Stara Gradiška.

 

Kako mi je putovnica istekla mjesec dana ranije, policajcu na graničnom prijelazu sam pokazao osobnu iskaznicu, ali je on provlačenjem iste kroz sustav za identifikaciju detektirao da je i osobna iskaznica istekla prije nepunih mjesec dana, što ja zaista nisam znao jer to nisam provjeravao.

 

Sustav me je automatski evidentirao i poslao prekršajni nalog zbog "pokušaja ilegalnog prelaska državne granice", a ja sam vraćen nazad.

 

Neki dan mi je došla kazna sa prekršajnog suda u visini od 1100 kn + 140 kn sudskih troškova. Inače, kazna za ovaj prekršaj u zakonu je 800-8000 kn (ako u međuvremenu nije poskupilo).

 

Smatram da, iako sam teoretski kriv za prekršaj, nisam napravio nikakvo nedjelo, nikog nisam ugrozio, nikome štetu materijalnu ni duševnu nisam učinio, radi se samo o nepažnji, a moja namjera je bila provesti Uskršnje blagdane sa svojim najbližima.

 

Kao pristojan građanin ove zemlje, zaposlen, visokoobrazovan, koji marljivo radim na dobrobiti između ostalog i ove zemlje, uredno plaćam porez, nikad nisam kažnjavan, nemam čak ni bodove u prometu, sa nezaposlenom suprugom i maloljetnim djetetom sa posebnim potrebma, smatram da zaista nisam zaslužio da me se tako grubo kažnjava (čak nisam dobio minimalnu kaznu predviđenu za taj prekršaj)...

 

Naravno, namjeravam pisati prigovor višem (ili visokom) sudu, i tražiti da mi se umjesto novčane kazne dodijeli ukor, dobrotvorni rad ili zatvor u najgorem slučaju, jer mi je to zaista puno novaca.

 

Molim savjet, kako se postaviti u prigovoru, te kolike su mogućnosti da mi se prigovor prihvati.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet je da u prigovoru navedeš kako si sada svjestan toga da si počinio prekršaj, ali da ti to nije bila namjera nego si jednostavno propustio provjeriti valjanost svoje osobne iskaznice. Obavezno navedi da ti je žena nezaposlena i da imaš dijete s posebnim potrebama te zamoli sud da, s obzirom na navedene okolnosti, uzme u obzir tvoju ionako tešku financijsku situaciju, i odredi ti manju kaznu.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija