Jump to content

kako sa starim godišnjim


beni

Preporučene objave

 

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

 

Članak 50.

 

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

 

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

 

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora

 

Članak 51.

 

(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan člankom 40. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada u slučaju:

 

– ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

 

– ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona,

 

– ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

 

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

 

Godišnji odmor u slučaju prestanka radnoga odnosa

 

Članak 52.

 

(1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.

 

(2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je prenosenje godisnjeg odmora, dakle, ako radnik nije koristio prvi dio ili je prekinuo koristenje prvog dijela godisnjeg zbog bolesti ili rodiljnog dopusta u kalendarskoj godini u kojoj je stecen, i ako ga prenosi u iducu godinu, potrebno je da je de facto radio u godini koja joj prethodi 6 mjeseci, a isti mora iskoristiti do 30.6. iduce godine.

 

ili pak govorimo o drugom dijelu godisnjeg odmora kao starom godisnjem? ako radnik koristi godisnji odmor u 2 dijela, na sto ima pravo, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godisnji odmor, a drugi dio godisnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduce godine.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija