Jump to content

kako funkcioniraju odvjetnici pro bono iz hok-a


darla_

Preporučene objave

ja sam zvala da vidim kako to funkcionira, odnosno funkcionira li uopce. rekli su mi da se kopije rodnog lista (mojeg i kcerinog) i molba posalju postom, preporuceno ili se osobno dostave u hok srijedom od 10 sati do 14 sati.

zna li netko kako to ide dalje? kad vam se javi netko? moogu li odbiti slucaj?

mogu li besplatnog odvjetnika traziti i osobe koje su vec same predale tuzbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da ovo ne funkcionira kao "dani sudaca" u prošlom režimu, kada su suci jednom tjedno (ili češće) davali besplaten savjete strankama.

 

Imajući u vidu tarife HOKa, pro bono rad im jedino može biti tlaka! A na tlaki su slabi rezultati....

 

Ne znak o kakvom se konkretnom slučaju radi, ali morate procjeniti rizik gubitka parnice bez pravnog zastupnika, odnosno da li parnica uopće vrijedna plaćanja advokata. Naravno, obavezno obračunajte i troškove suprotne strane koje ćete morati platiti ako parnicu izgubite.

 

S druge strane, ako je parnica specifična (izvan kolotečine), malo će advokata biti spremno uhvatiti se u koštac s time, odnosno biti uopće sposobno pravilno odraditi posao.

 

Nažalost, uz ispriku mladim advokatima i onoma koji se tako osjećaju, iz iskustva znam da se advokati uopće ne koriste Internetom, već se koriste "knjigicama", odnosno papirnatim zbirkama zakona i novela, koje u pravilu kasne 2 godine za aktualnim trenutkom.

 

Nadalje, dosta advokata koristi svoja poznanastva za abitriranje za ovakve i onakve ishode parnica, te se takvih morate dobro čuvati, da vaš slučaj ne postanje manje važan od drugih, odnosno da se trampi presuda protiv vas za balžu presudu u težem slučaju. Ovo se osobito odnosi na kaznene postupke.

 

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam - čovjek i ne smije biti vlasnik ičega. Dakle, ako ste nezaposleni i ne posjedujete nikakvu nekretninu (traže potvrdu porezne uprave) tek tada možete zatražiti besplatnog odvjetnika. Koliko znam, odvjetnici su lijeni i nepouzdani čak i kad im masno plaćate, a kako bi ovo bilo?!? Vrlo riskantno. Eto, moj frend uzeo odvjetnicu sindikata koja mora raditi besplatno za članove sindikata. I ništa ne radi, a o radnom sporu je riječ. Već ga je dovela u vrlo lošu situaciju. Ja bih se radije branila sama, čpr! Najbolje bi bilo naći odvjetnika koji hoće raditi na postotak, ako ste tužili zbog nekakve isplate npr. Onda se on naplati kad vam dobije spor i kad vi dobijete lovu. Tako je više motiviran za rad, ali ništa bez osobnog zalaganja same stranke. Govorim iz iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija