Jump to content

Molim pomoć za jedan zemljišnoknjižni problem!!!!


anonimno

Preporučene objave

Na temelju Ugovora o kupoprodaji i Tabularne isprave, podnio sam Prijedlog za upis prava vlasništva ( radi se o obiteljskoj kući sa pripadajućim dvorištem) u gruntovnicu općinskog suda. Taj prijedlog mi je djelatnica u gruntovnici odbila primiti uz obrazloženje da u kupoprodajnom ugovoru, uz broj zk.ul. i broja k.č. nismo upisali kvadraturu nekretnine (radi se o 219 kvadrata dvorišta). Zanima me koliko je ta kvadratura stvarno bitna za upis prava vlasništva, i uopće za valjanost kupoprodajnog ugovora kada su u pitanju nekretnine. Napominjem da je u kupoprodajnom ugovoru uredno upisan broj k.č i z.k. ul. Koliko je taj zahtjev za isticanjem kvadrature u kupoprodajnom ugovoru utemeljen u pravu? Mislim, postoji li neki propis koji bi zahtijevao tako nešto, i ako postoji gdje bi ga mogao pročitati. Ili je to interna stvar gruntovnice, pa čak i djelatnice koja radi na prijemu Prijedloga za upis?

 

Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema mom iskustvu za upis je dovoljan (minimalno) broj katastarske čestica i katastarske općine. To što niste upisali kvadraturu u ugovor ne utječe na valjanost ugovora o kupoprodaji. Međutim, ako se ne želite natezati sa zk.referentima, sklopite aneks ugovora o kupoprodaji s točno opisanom nekretninom prema izvatku iz zemljišnih knjiga, i kvadraturom naravno (tabularna izjava onda mora pratiti opis nekretnine iz aneksa), ovjerite potpis prodavatelja i konačno predajte na uknjižbu. Sve je ovo pod uvjetom da vam je prodavatelj sposoban i voljan sve to potpisati.Ako nije, imate upisane broj k.č. i oznaku k.o.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako sam i mislio. Ne, nije mi namjera kačiti se sa zk. referentima, a aneks sam već napravio, kao i prepravke na tabularnoj te sve skupa poslao vlasnicima u Poreč na potpisivanje. Problem je u tome što to iziskuje daljnje troškove i sve što me je zanimalo je to da li su mi ti troškovi nametnuti nekim propisima, uredbama, pravilnicima, naputcima i sl. ili samovoljom zk. referenta. Vama uglavnom najljepše hvala za odgovor. Srdačan pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija