Jump to content

Parkiralište od Bille, Getroa... PAUK


Ivan27

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

čisto jedno informativno pitanje - da li pauk može legitimno dignuti auto parkiran na parkiralištu od Bille ili Getroa? Na ulazu piše da je max. dozvoljeno parkiranje 2 sata samo za kupce, ostala vozila će biti uklonjena o trošku vlasnika. (ja ga parkiram u trajanju od 8 sati kolko mi je radno vrijeme, ali ako ista znaci, svako jutro prije posla kupim stvari u Billi, znaci - kupac sam) Koliko ja znam, ljudi mogu pisati svasta na table, to ne znaci da je to automatski - po zakonu. Pretpostavljam da auto mora biti nepropisno parkiran ili ugrožavati promet na bilo koji način da bi ga se moglo premjestiti - u ovom slučaju nije. Jesam li u pravu?

 

 

Hvala unaprijed.

 

Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemljište na kojemu je izgrađeno parkiralište za potrebe prodajnog centra može biti u vlasništvu prodajnog centra i zato važe pravila koja nametne prodajni centar.

Parkiralište, iako je u vlasništvu prodajnog centra, je uvjetno rečeno i javna površina na kojoj Vam u vrijeme radnog vremena parkirališta policajac može izreći npr. kaznu za nepropisno parkiranje na mjestu za invalide.

 

Zašto je "javna" površina, zato jer je obilježena vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i trebala bi imati dozvolu za spoj s gradskom, županijskom ili državnom cestom.

 

Stava sam da treba poštivati propise vlasnika, a postavili ste zanimljivo pitanje u svezi sudskog naloga. Možda koj pravnik pojasni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

dragi moj prijatelju ,mogu na table pisati svasta,te max 2h , te ovo te ono , ali da bi ga digli i maknuli moraju postupiti po cl.84,a kad gledam clanak 84 , onda se nigdje ne spominje billa parging,getro parking i sl.

naime kada je i izvrsen prekrsaj krivog parkiranja ,to ne mora biti razlog da PAUK moze raditi.

 

vjerojatno si nekome trn u oku jer stalno tamo parkiras pa su te odlucili oderati novcano i tako odstraniti s parkinga. ali bez zakonske osnove.

 

ja bi pitao temeljem kojeg clanka je auto maknut, a ne dali je u prekrsaju ili ne.

e onda bi pokrenuo tuzbu protiv onoga koji je to naredio jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti za uklanjanje .

getrro Billa i sl. mogu uvesti rampu ako imaju koncesiju na navedeni parking i onda kontrolirati zadrzavanje vozila pa eventualno ako im se kupci zadrzavaju dulje od 2 sata naplatiti parking, micanje auta na trosak vlasnika u ovom slucaju sigurno nije zakonski bey obyira na famoznu tablu,jer famozne table nema u zakonskoj osnovi za dizanje paukom ,kako po starom tako i po novom zakonu.

 

 

(1) Policijski službenik ili službenik jedinice lokalne samouprave, naredbom će odrediti da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na cesti na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa i kad je parkirano ili zaustavljeno:

1) na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom,

2) na obilježenome pješačkom prijelazu, pješačkom otoku i pješačkoj zoni,

3) na nogostupu ako pješak prilikom kretanja mora zbog vozila silaziti na kolnik ili drugu površinu (slobodan prolaz između parkiranog vozila i zgrade manji od 100 cm),

4) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini ili u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,

5) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa,

6) u tunelu, na mostu, u podvožnjaku, na nadvožnjaku te na dijelu ceste ispod mosta i nadvožnjaka,

7) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,

8) na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu i ispred kolnog ulaza u zgradu, garažu ili dvorište,

9) na biciklističkoj stazi ili traci, ili na prijelazu biciklističke staze, odnosno trake preko kolnika,

10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili postavljenim prometnim znakom,

11) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima,

12) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra.

(2) Vozilo koje je nepropisno zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz stavka 1. ovoga članka ne može se blokirati na tome mjestu u smislu odredaba članka 5. stavka 1. točke 8. ovoga Zakona.

(3) Prije izdavanja naredbe za premještanje vozila po stavku 1. ovoga članka, položaj nepropisno zaustavljenog ili parkiranog vozila utvrđuje se fotografijom, skicom ili video zapisom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija