Jump to content

Cija sva primanja ulaze u izracun alimentacije?


Ekatarina

Preporučene objave

U sudskom postupku za uzdržavanje djeteta uvijek se uzima u obzir i druge obveze uzdržavanja koje mora izvršavati davatelj uzdržavanja.Ako je to bio jedan od razloga zbog čega je sud u ovom trenutku odbio povećenje iznosa alimentacije,kada taj razlog prestane, moguće je ukoliko zakonski zatupnik djeteta zatraži sudskim putem, da dođe do izmjene sadašnjeg iznosa alimentacije,odnosno njenog povećanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

canis je napisao:

U sudskom postupku za uzdržavanje djeteta uvijek se uzima u obzir i druge obveze uzdržavanja koje mora izvršavati davatelj uzdržavanja.Ako je to bio jedan od razloga zbog čega je sud u ovom trenutku odbio povećenje iznosa alimentacije,kada taj razlog prestane, moguće je ukoliko zakonski zatupnik djeteta zatraži sudskim putem, da dođe do izmjene sadašnjeg iznosa alimentacije,odnosno njenog povećanja.

 

Pa to znači da bivša u svakom trenutku može tražiti promjenu Pravomoćne presude po pitanju alimentacije za dijete, ako recimo ostane bez posla?! Koja je u stvari razlika između uzdržavanja za dijete i alimentacije u ovom slučaju? Do kojeg iznosa u postotku od plače mora drugi zakonski zastupnik djeteta (najčešće otac) izdvajati za uzdržavanje (neznam da li da to definiram djeteta ili nešto drugo?)? Malo mi je to nejasno! Žena radno sposobna, fizički i psihički zdrava, koja u trenutku razvoda nema posla, razumljivo je i moralno da joj se pomogne dok ne nađe posao, ali to ne može biti konstanta, već određeni vremenski period! Da li je to nedosljednost u Obiteljskom zakonu? Ne bih želio da me itko ovdje na forumu krivo shvati, ali mnoge majke na osnovu primanja očeva mogu ovim Zakonom živjeti na račun djeteta dožvotno na tuđoj grbači!? Možda postoji mogućnost da se dijete privremeno preda ocu na skrb, ako majka svojim prihodima i alimentacijom za dijete od oca nije u stanju uzdržavati svoje dijete?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fikus, brkaš pojmove.

1. pojam alimentacije se ne rabi: umjesto njega se rabi izraz uzdržavanje

 

2. vrlo je jasan i obiteljski zakon po tom pitanju koje se spominje: minimalan iznos kojim sudjeluje roditelj koji s djecom ne živi je propisan prema uzrastu, ostavljena mogućnost povećanog iznosa ukoliko su i povećane mogućnosti. Usoredivši taj iznos s onim mjesečnih potreba djeteta uviđa se da to baš i nije jednako. Ono pod "nije jednako" ne ide iz džepa Duha Svetoga nego roditeljs s kojim dijete živi, kao i sve potrebno više od toga. Plus mala sitnica: svakodnevni radi i trud roditelja koji s djetetom živi zakon vrednije jednako kao i novac ono koji s djetetom ne živi.

 

3. u nedostatku logike ili saznanja: osobu koja je svakodnevno s djetetom osim zakonskim zastupnikom se naziva roditeljem kojemu je dijete povjereno ili jednostavno- s kojim dijete živi ( i zz mu je), a drugog se naziva roditeljem s kojim ne živi. Tome se pridodaje konkrenta uloga u konkretnom slučaju: majka, otac.

 

4. konsatatcija da bi majke s kojim djeca žive mogle živjeti na grbači bivših supruga bi stajala samo kada to dijete ne bi niti hranile niti oblačile niti obrazovale a niti mu pružale krov nad glavom.

 

Nedosljednosti u tom smislu tko, koliko i zašto- nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se bivsa supruga moze uzdrzavati samo ako suprug zaradjuje dovoljno i u trenutku sklapanja novog braka ili radjanja djeteta u novom braku moze traziti ukidanje uzdrzavanje supruge.

Problem postoji jer sud cesto odredi ovecu sumu za uzdrzavanje djece, otac nema dovoljno za osnovne potrebe nove obitelji i "pomaganje" (u pogledu garderobe i sl.) uz uzdrzavanje za djecu iz proslog braka i onda ispada los otac. A majka divna i krasna jer ih oblaci, hrani i spavaju pod njenim krovom a to sto ima dvije zdrave ruke i moze zaraditi za svoju djecu (a nece) nikome nista.

Fikus, slazem se sa tvojim stavom! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fikus je napisao:

Pa to znači da bivša u svakom trenutku može tražiti promjenu Pravomoćne presude po pitanju alimentacije za dijete, ako recimo ostane bez posla?! Koja je u stvari razlika između uzdržavanja za dijete i alimentacije u ovom slučaju?

 

Riječ alimentacija dolazi od latinske riječi alere – hraniti.U prijevodu znači uzdržavanje ili hranarina.Izraz UZDRŽAVANJE upotrebljava se u Obiteljskom uzakonu.

Oboje roditelja su dužni zadovoljavati potrebe djeteta,s tim da se roditelju s kojim djete živi uračuna svakodnevni rad i briga oko djeteta i za određeni novčani iznos mu se samanjuje udio u ukupnim životnim potrebama djeteta,a drugom roditelju s koji djete ne živi poveća se novčani doprinos u ukupnim potrebama djetata.

Nezaposlenost roditelja,bilo onog koji ne živi s djetetom ili roditelja koji živi s djetetom ne oslobađa ga obveze uzdržavanja u onom djeli koji mu je zakonski određen.

Sud u postpku određeivanja uzdržavanja djeteta najprije utvrdi ukupne potrebe djeteta,a zatim mogućnosti roditelja.

 

Do kojeg iznosa u postotku od plače mora drugi zakonski zastupnik djeteta (najčešće otac) izdvajati za uzdržavanje (neznam da li da to definiram djeteta ili nešto drugo?)? Malo mi je to nejasno!

 

Zakon određuje minimalni iznos uzdržavanja za dijete u postotku prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu (čl.232.st.4.ObZ-a).Povećeni iznos uzdržavanja se određuje kad postoje povećane potrebe djeteta (npr.zbog zdravstvenog stanja) i kad postoje povećane mogućnosti roditelja (iznadprosječna primanja),jer je logično da životni standard djeteta prati isto takav njegovih roditelja.

 

Žena radno sposobna, fizički i psihički zdrava, koja u trenutku razvoda nema posla, razumljivo je i moralno da joj se pomogne dok ne nađe posao, ali to ne može biti konstanta, već određeni vremenski period! Da li je to nedosljednost u Obiteljskom zakonu?

 

Ne može se govoriti o nikakvoj konstanti, jer Obiteljski zakon jasno određuje u kojim slučajevima i koliko vremena je moguće da jedan bračni drug uzdržava drugog bračnog druga u njegovim osnovnim životnim potrebama nakon razvoda braka.(čl.217 – čl.221 ObZ-a).

 

Ne bih želio da me itko ovdje na forumu krivo shvati, ali mnoge majke na osnovu primanja očeva mogu ovim Zakonom živjeti na račun djeteta dožvotno na tuđoj grbači!? Možda postoji mogućnost da se dijete privremeno preda ocu na skrb, ako majka svojim prihodima i alimentacijom za dijete od oca nije u stanju uzdržavati svoje dijete?!

 

Dosuđeni iznosi uzdržavanja isključivo bi trebali biti u funkciji zadovaljenja potreba djeteta.Ukoliko drugi roditelj uskraćuje tom istom djetetu zadovoljenje njegovih potreba,trošeći novčani iznos na zadovoljenje vlastitih potreba ili na nešto drugo,grubo krši zakonske odredbe koje govore o uzdržavanju malodobnog djeteta i u slučaju da se dokaže navedno moguće je poduzeti mjere protiv takvog roditelja.Samo vrlo često je to nemoguće dokazati,jedino u izuzetno grubom i očitom zapuštanju djeteta, pa bi i u tom smislu,među ostalim ,moguće bilo zatražiti da djete nastavi život s drugim roditeljem.

Najčešće su iznosi uzržavanja takvi da je nemoguće da drugi roditelj pribavi neku značajniju materijalnu korist za sebe,a da pri tome ne zakine dijete u zadovoljenju njegovih potreba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija