Jump to content

Etažiranje i upis u katastar


dani3

Preporučene objave

Poslije smrti roditelja naslijedio sam i nedugo iza toga prodao dvosobni stan u neetažiranoj stambenoj zgradi od 40 stanova, izgrađenoj 1963.g. Kupac me isplatio i upisao se u gruntovnicu, ali je zapelo kod upisa u katastar (uslijed cega, navodno, ne moze platiti porez). U kupoprodajnom ugovoru ovaj nedostatak nije naveden, jer nismo znali da je obavezan, a nije znao ni odvjetnik koji je u ime kupca sastavljao ugovor. Navedena je samo korisna povrsina stana, dok je podrum samo naznacen (bez kvadrature).

 

Da li je moja obaveza, buduci da nisam vise vlasnik, snositi troskove etaziranja za koje su, usput budi receno, stanari apsolutno nezainteresirani? Imam li jos neke zakonske obaveze?

 

Dosta je hitno... Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora isti se ovjerava kod javnog bilježnika, potom se u poreznoj upravi plaća porez na promet, a tek onda stranka može svoje vlasništvo uknjižiti u gruntovnici i ishodovati VLASNIČKI LIST. S uredon za katastar nena ništa. Etažiranje je dužan provesti vlasnik stana i za njega snositi troškove, jer će s istim povećati vrijednost nekretnine za drvarnicu i zajedničke djelove zgrade. Plaćanje etažiranja može se izvršiti i iz zajedničkih sredstava pričuve, sve ovisi o dogovoru suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Farjasna dobro kaže. Katastar i plaćanje poreza na promet nekretninama nemaju nikakve veze. Čovjek je vjerojatno zapeo da se upiše i u katastar, što mu naravno ne može poći za rukum jer zgrada nije etažirana i vodi se kao posjednik tko zna tko (vrlo vjerojatno građevinska firma koja ju je izgradila ili neki od ostalih suvlasniak, nebitno).

Vi kao prodavatelj nemate više ništa s tim. Etažiranje se mora provesti. Nitko ne može natjerati stanare da pristanu na to. Nakon 2010. g. će neetažirani stanovima/zgradama bit onemoguće n pravni promet pa vremenom i tekvi tvrdoglavci biti prisiljeni na to. Negdje do 2020. g. će valjda pola zgrada u RH biti etažirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija