Jump to content

Nasljeđivanje duga preminulog jamca


rzaman

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za savjet. Naime neki dan mi je na kućnu adrese došla obavijest odvjetnika banke u kojoj me obavještava kako je moja pokojna majka bila jamac na kreditu a ja kao njen zakonski nasljednik moram namiriti dug od 42000 kuna u roku od osam dana ili će se protiv mene podići tužba. Majka je preminula 2002. godine, a kredit je potpisan 2000. godine. Do danas nisam dobila nikakvih obavijesti tipa da se kasni sa uplatama kao niti opomene za plaćanje. Ovo je prva vijest o dugu. Zanimaju me moja prava?! Nedavno sam podigla stambeni kredit te kupila manji stan te me zanima da li na bilo koji način mogu ostati bez tog stana koji je kupljen kreditom druge banke i pod hipotekom je 1:1.

 

Unaprijed hvala

žalosna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Poštovani!Prvi puta se javljam(pišem u ime moje svekrve)u nadi da će mi netko pomoći sa odgovorom na njen problem.Moje svekrve šogor je podigao kredit u Gluminoj banci 1998g,kredit nije otplaćivao(možda koju ratu)u međuvremenu Glumina banka odlazi u stečaj.Glumina banka u stečaju traži svoja potraživanja od oca moje svekrve koji je bio jamac.Jamac odnosno svekrvin otac umire2004g.Na ostavinskoj raspravi moja svekrva uzima neku zemlju od pokojnog oca u nasljedstvo(pokojnik je jamčio svojom imovinom kuća,zemlja koju je posjedovao,nije bio u radnom odnosu).2005g.svekrva prepisuje tu zemlju na svoje ime u gruntovnici,zemlja 1/1znači nitko nesjedi na njoj.2008g.Glumina banka u stečaju se uknjižuje na svekrvinu zemlju,znači 4g.od smrti jamca.Ona je bila pozivana na ročišta,iako se ona na ročištu te zemlje odrekla u korist Glumine banke(ali nije dobila nikakav papir)14,01,2014gkući je došla ovrha od Glumine banke o blokadi mirovine tjedan dana prije prve javne licitacije te iste zemlje.Na licitaciju nije nitko izašao.Otvorila je zaštićeni račun da bi mogla i dalje primati(trećinu) mirovinu koju je nasljedila po smrti svoga muža.Banka uzima svoj dio1/3.Dug prema banci je oko 60.000,00 tisuća kuna,a ta njena zemlja koju je nasljedila oko 8.000 tisuća.Svekrva ima i majku i sestru koje su dobile isti iznos za koji ih se tereti.Međutim 07.02.2014g.umire svekrvin šogor koji je i podigao kredit,stoga mene sada zanima da li moja svekrva mora otplaćivati cijeli iznos duga ili samo kolika je vrijednost njene zemlje koju je uzela u nasljeđe(ponavljam kad je prepisivala zemlju Glumina banka nije sjedila na njoj,tek 4g.od smrti jamca se uknjižila.Uložili smo žalbu na ovrhu iako žalba ne odlaže provedbu ovrhe,žalba košta 1560kn.Mene zanima da li će joj oduzeti zemlju i još skidati svaki mjesec sa mirovine i do kojeg iznosa će joj uzimati novac?Unaprijed se zahvaljujem i ispričavam na dugačkom postu ali stvarno je žena ni kriva ni dužna dovedena u ovakvu situaciju.Pozdrav!Kata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici odgovaraju za dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

ako je ostavitelj imao osobni dug (bio nečiji jamac )nasljednici ne odgovaraju i ne plaćaju taj dug . ali ako nasljednici priznaju dug dužni su ga i vratiti ili ako ne štite svoja prava tj. ne prigovaraju ovrhama.

ili zahtjevima zajmodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem se na odgovoru. bili smo kod odvjetnice i odvjetnica je u naslovu napisala žalba umjesto prigovor pa me zanima hoće li se to uvažiti iako je napisano kao žalba a ne prigovor? i da li će svekrva otplatiti samo vrijednost svog dijela ili mora otplatiti cijeli dug? hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija