Jump to content

punomoć


mate123

Preporučene objave

Više suvlasnika je opunomoćilo jednoga od njih da ih zastupa i u punomoći je određeno da kupoprodajna cijena nesmije biti niža od x po m2. Kada bi punomoćnik sklopio ugovor o kupoprodaji po nižoj cijeni od x koja je u punomoći, kupac isplatio punomoćniku taj iznos, bi li davatelji punomoći tj ostali suvlasnici mogli pobijati punomoć odnosno i ugovor o kupoprodaji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mome mišljenju bi...dapače, mislim da sama opunomoćena osoba može biti tužena pred sudom,tj. od tog opunomoćenika bi se mogla tražiti naknada štete, ukoliko nije upoznao vas koji ste ga opunomoćili i kupca sa cjenom koja je bila jasno utvrđena.

 

Ugovor što ga neka osoba sklopi kao punomoćnik u ime drugoga bez njegova ovlaštenja obvezuje neovlašteno zastupanog samo ako on ugovor naknadno odobri! Ako vi to niste učinili onda vas to ne obvezuje.

 

Strana (dakle osoba koja je kupila) može zahtijevati od neovlašteno zastupanog (vas) da se u primjerenom roku izjasni da li ugovor odobrava. Ako neovlašteno zastupani (vi) ni u ostavljenom roku ugovor ne odobri, smatra se da ugovor nije ni sklopljen.

 

U tom slučaju osoba koja je kupila može od vašeg opunomoćenika tražiti naknadu štete, ako u trenutku zaključenja ugovora nije znala niti je morala znati da ta osoba nije imala ovlaštenje za sklapanje ugovora, tj. da je prekoračila svoje ovlasti.

 

Jasno, ako je ta osoba bila svjesna dogovorene cjene u vašem ugovoru o punomoći, mora ili nadoplatiti ili odustati od svega, a vi mu jasno morate vratiti novac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u svakom slučaju osoba koju ste opunomoćili će snositi odgovornost. najvjerojatnije je da će kupac ili tražiti naknadu štete koja će ako bude pokrenut sudski postupak biti utvrđena. Ili će se sve vratiti u prijašnje stanje,( to sve ovisi o onome prije navedenom;znao ili morao znati) a vaš opunomoćenik bi zbog takvog samovoljnog postupanja suprotnog jasnim odredbama ugovora trebao izgubiti to svoje svojstvo.

 

Ako je stvar još "svježa" najbolje je da pokušate prvo sporazumno riješiti stvar, a zatim ako ne uspijete tada vam je jedina opcija sudska parnica.Tužba bi vam u svakom slučaju trebala uspjeti. Rokovi u obveznim odnosima su nešto kraći od onih u stvarno-pravnim odnosima (iako dovoljno dugi), pa bi bilo najbolje da počmete s time što prije. Jasno, konzultirajte malo i zakon o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok ali ja sam u ovoj prići u poziciji kupca, naravno nisam još ni platio ni potpisao pr-ugovor, smatram da bi trebalo upoznati stvarne vlasnike sa namjerom opunomočenika, da proda nekretninu po cijeni manjoj od dogovorene sa vlasnicima, odnosno sklopiti ugovor direktno sa vlasnicima nekretnine po toj nižoj cijeni!???

 

te još nešto

 

ima 12 suvlasnika koji su upisani u zemljišniku, na dan sklapanja ugovora izvadim novi vlasnički list i uvežem ga uz ugovor prilikom ovjere kod javnog bilježnika i u ugovoru su navedeni svi suvlasnici iz vlasničkog lista, dakle kupujem od uknjiženih vlasnika.

 

Dali sam u opasnosti ako se naknadno pojavi još neki suvlasnik?

 

Po načelu povjerenja u zemljišne knjige prilikom potpisivanja ugovora ja sam čist zar ne?

 

Vjerojatno bi bilo bitno da taj svoj kupoprodajni ugovor proveden , tj da se u knjizi upišem kao vlasnik prije nego iskrsne još netko.

 

Ako se nakon mog upisa pojavi taj netko dali on može potraživati naknadu od mene ili isključivo od ovih ostalih suvlasnika šta su mi prodali??

 

malo sam opširan ali u pitanju je veliki novac...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stranke ugovora o kupoprodaji su dužne provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti za zaključenje navedenog ugovora.

Tako je dužnost kupca provjeriti ima li opunomoćenik ovlast za zaključenje ugovora o kupoprodaji i pod kojim uvjetima i obratno.

Ukoliko jedna strana ne utvrdi ima li druga potrebno ovlaštenje, ide na veliki rizik. No, treba također reći da je potrebna solemnizacija javnog bilježnika kod ovog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašto solemnizacija?

 

solemnizacijom isprava postaje ovršna i u slučaju nesporazuma kod neplaćanja netreba ići u sudski postupak nego se direktno naplačuješ iz instrumenata osiguranja.

 

koje bih ja instrumente osiguranja trebao postaviti?

 

možda da natjeram prodavatelje da svaki jamči cjeloukupnom svojom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za upis u zemljišnje knjige je dovoljna ovjera potpisa prodavatelja. No ja sam Vam savjetovao da obavite solemnizaciju, Jer se stranke tako najbolje štite. Kako kupac, tako i prodavatelj. Solemnizacijom se ugovoru daje oblik ovršne isprave, stavljanjem klauzule pravomoćnosti. Time stranke dobivaju pravo pristupiti ovrsi, bez ishođenja parnične presude, već temeljem samog solemniziranog ugovora (npr. radi naplate cijene, ili radi predaje u posjed i slično). Dakle, u slučaju da dođe do nekog spora iz kupoprodajnog ugovora, debelo si skraćujete put ostvarenja Vašeg prava iz tog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija