Jump to content

ugovor o doživottnom uzdržavanju


ivana77

Preporučene objave

Majka mog zaručnika želi sa njim sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju.Zaručnik ima sestru,koja su njena prava na maminu imovinu?Da li je stvarno teško da primatelj uzdržavanja ospori ugovor ili ga prekine bez obzira ima li ili ne valjani razlog.Malo sam skeptična budući da majka ne želi sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju?Ne bi željela da zaručnik i ja budemo izigrani jer odnosi između majke,sestre i nas nisu baš najbolji.Hvala puno1 :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivana77 je napisao:

Ne bi željela da zaručnik i ja budemo izigrani jer odnosi između majke,sestre i nas nisu baš najbolji.Hvala puno1 :misli:

 

Ukoliko majka Vašeg zaručnika želi sklopiti sa svojim sinom Ugovor o doživotnom Uzdržavanju, ostali nasljednici nemaju prava na nužni dio koji bi im po Zakonu o nasljeđivanju pripadao poslije smrti Primatelja uzdržavanja (majke).

takav Ugovor ipak se može pobijati od strane ostalih zakonskih nasljednika, ali tada treba imati vrlo JAKE DOKAZE

i SVJEDOKE.

Takovi Ugovori jako se teško pobijaju, i uspijevaju samo ako se dokaže da je davatelj Uzdržavanja, obmanuo, prevario, ili na neki drugi način utjecao na primatelja uzdržavanja u cilju pribavljanja materijalnih koristi a na štetu Primatelja uzdržavanja.

To se obično pobija poslije smrti primatelja uzdržavanja, jer se gotovo u 50 % slučajeva tek onda dozna da je napravljen bilo kakav Ugovor.

 

Ukoliko je majka vašeg zaručnika odlučila da svoju imovinu da samo jednom od zakonskih nasljednika prvog nasljednog reda (vašem zaručniku) a ostale da izostavi, ne ulazeći u pojedinosti i razloge takovih postupaka), najbolje je da napravi oporuku, potpisanu od 2 svjedoka i solemniziranu kod JBU, te svoju imovinu poslije smrti oporučno ostavi kome želi.

Oporučni nasljednici prvi su i prioritetni od Zakonskih nasljednika.

 

Good luck

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mike06 je napisao:

 

Oporučni nasljednici prvi su i prioritetni od Zakonskih nasljednika.

 

Good luck

Mike

 

Da, no oporuka nije jača od nužnog naslijeđa pa bi zaručnikova sestra (ostaviteljičina kćer) bez problema mogla ostvariti pravo na nužni dio i pobiti oporuku u tom dijelu. Utoliko je ugovor o doživotnom uzdržavanju ipak pravno sigurniji put ostvarivanja prava vlasništva imovine primateljice uzdržavanja, odnosno puno se teže pobija nego oporuka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija