Jump to content

Ovlast za potpis Ugovora o radu


Silvija999

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

imam pitanje vezano uz ovlast za potpis Ugovora o radu, situacija je slijedeća, sjedište firme je na jednom mjestu a više centara je dislocirano. Kada u neki centar dolazi novi radnik i potpisuje Ugovor o radu, da li je poslovođa ovlašten potpisati taj Ugovor umjesto direktora (za početak, dok se ne pošalju Ugovori poštom u sjedište i ne stignu nazad)? Da li se može ovlastiti odlukom ili treba neka punomoć ili nešto drugo?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu ne može poslovođa postpisati ugovor o radu umjesto direktora, jer ne može poslovođa zastupati društvo. Direktor je taj koji zastupa društvo i potpisuje akte u ime društva, odnosno poslodavca odnosno kao njegov zakonski zastupnik. Eventualno ako je predviđeno Kolektivnim ugovorom ili nekim drugim aktom poslodavca da poslodavac, odnosno direktor društva može ovlastiti nekoga iz društva za sklapanje ugovora, onda bi odgovor na drugi dio upita bio pozitivan, no to mora biti utemeljeno na zakonu i podzakonskim propisima. U takvom slučaju bi se moralo naznačiti da poslovođa zastupa direktora i da u njegovo ime potpisuje ugovor o radu kao njegov opunomoćenik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija