Jump to content

pravo na ljetnu terasu


upitnik

Preporučene objave

U Zaprešiću gradski propis propisuje da na površini pod zajedničkim vlasništvom suvlasnika nekretnine ugostitelj može otvoriti ljetnu terasu samo ako dobije 100% suglasnost svih suvlasnika. Može li se međuvlasničkim ugovorom preduhitriti takav propis odnosno može li se na temelju odgovarajuće odredbe međuvlasničkoga ugovora (51% potpisa suvlasnika s površinskom većinom od 51%)dopustiti ugostitelju da otvori terasu? Treba li unatoč međuvlasničkom ugovoru opet supotpis svih 100% suvlasnika? Molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa dobro, nisam postavio matematički zadatak za koji još nije otkrivena formula. Je li moguće da nitko ne zna odgovor na moje pitanje? Ili su pravne zavrzlame često takve da propisi dolaze u međusobni sukob, pa onda nitko ne zna što bi i kako bi (zato nam kriminalci mirno šetaju po gradovima i godinama čekaju presude kojih na kraju niti ne bude zbog zastare)? Možda na izradi zakona i podazkonskih akata ne radi dovoljno ljudi iz prakse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da nema odgovora na pitanje, postavit ću pitanje na drugačiji način. Ako se prostor (dvorište) ispred kafića u zgradi nalazi u suvlasništvu stanara te zgrade i vlasnika kafića (nije određeno kome što i koliko pripada), što mora napraviti vlasnik kafića da bi dobio pravo da na suvlasničkoj površini ima ljetnu terasu? Ima li članak 61. Zakona o vlasništvu veze s takvom situacijom (jer neki tvrde da ima, dok drugi tvrde da je dovoljno 50% + 1čm potpisanih suvlasnika, kao što to vrijedi za međuvlasnički ugovor)?

 

Raspolaganja zajedničkom stvari

 

Članak 61.

(1) Zajedničkim stvarima raspolažu zajedničari zajednički; pojedini od njih može stvarju raspolagati samo na temelju ovlasti koju su mu za to dali svi ostali.

(2) Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, a radi zaštite povjerenja u pravnom prometu, treća će osoba moći, na temelju pravnoga posla koji nije sklopljen sa svim zajedničarima, steći pravo vlasništva:

- na pokretnoj stvari, ako je stvar pribavila na temelju naplatnoga posla, postupajući u dobroj vjeri,

- na nekretninima pod pretpostavkama pod kojima se štiti povjerenje u zemljišne knjige ako vlasništvo nije bilo upisano u zemljišnim knjigama kao zajedničko.

(3) Odredbe stavka 2. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuju i na stjecanje drugih stvarnih prava na zajedničkoj stvari.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

omjer 50% +1% odnosi se na održavanje zajedničkih djelova u zgradi.

za iznajmljivanju potrebna suglasnost 100% iz razloga što takv vrst obveze nemože biti nametnuta nikome.

jedno je zakonska obveza održavanja zgrade i zajedničkih djelova a sasvim drugo je najam pojedinih djelova zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija