Jump to content

pretvaranje tavana u stan ?


diana_

Preporučene objave

Vlasnica sam tavanskog spremišta 1/1. Zgrada je građena po građevinskoj dozvoli iz 1988. godine i etažirana je. Da li mogu to tavansko spremište pretvoriti u stan? Kod preuređenja nije potrebno dirati postojeće nosive konstrukcije kao što nije potrebno probijati nikakve otvore za vrata i prozore, pri čemu se ne mijenja vanjski izgled i oblik zgrade. Od promjena trebalo bi postaviti smo jedan krovni prozor 100 * 80 cm. Spomenuti prostor ima već priključke struje i vode kao i odvodnju. Mislim da je iz opisa vidljivo da za preuređenje ovog prostora u stambeni nije potrebno izvoditi nikakve složenije građevinske radove. Da li je to moguće i kakvu je dokumentaciju potrebno ishoditi za to?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Povodom Vašeg upita koje se odnosi na prenamjenu dijela potkrovlja zgrade u stambeni prostor, obavještavamo Vas da je odredbom članka 2. točke 35.1 Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“, br. 76/07) propisano da je rekonstrukcija građevine izvedba građevinskih i drugih radova kojima se utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva za postojeću građevinu i/ili kojima se mijenja usklađenost postojeće građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine ili tehnološkog procesa i sl.).

 

Odredbom, pak, članka 41. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima („Narodne novine“, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i 141/06) propisano je da je za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna suglasnost svih suvlasnika.

 

Slijedom izloženog, mišljenja smo da je u svrhu ishođenja rješenja o uvjetima građenja za prenamjenu jednog dijela potkrovlja zgrade u stambeni prostor potrebno imati suglasnost svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija