Jump to content

Pravo služnosti poljskog puta


Aurelija

Preporučene objave

Moja obitelj služi se poljskim putem već 200 godina.Put je djelimično u vlasništvu naše obitelji, djelimično naših susjeda a vrlo malo i novog susjeda.Put nije upisan u katastar ali je tu od davnina.Služi nam da dođemo do naše nekretnine na kojoj imamo maslinik i povrtnjak a također i prilaz moru i barci s kojom obavljamo obrt.Pravo služnosti imamo dosjelošću ali ona nigdje nije zabilježena.Do sada nitko nikome nije pravio probleme.Sada nam susjedi brane prolaziti putem i čak su nagradili barikadu u dužini 10-ak m i to tamo gdje nisu 100% vlasnici nego je i novi susjed djelimični vlasnik.

 

Pitanje glasi:

-Smijemo li maknuti barikade i nastaviti prolaziti (prijete policijom u tom slučaju)?

-Da li ih trebamo tužiti radi ometanja našeg prava prolaza ili čekati da oni nas tuže radi radi ometanja privatnog vlasništva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mjesec dana ti je rok za tužbu u koliko se radi o smetanju posjeda,inaće nastupa prekluzija.služnost puta se upisuje u gruntovnici tako da vlasnički list ima teret.ako se radi o dosjelošću mora se dokazazi da se taj put koristi za te i te svrhe već dugi niz godina i onda ti nema pravo niko braniti prolaz bez obzira na vlasništvo terena kojim put prolazi.inaće služnost koja se dogovori može biti dogovorena da bude po potrebi,sezonski,sa naknadom ili bez nje itd..uglavnom sve se vrti oko vermena jer ne može ti njihova barikada poćeti smetati za pol godine.potraži odvjetnika i stručno mišljenje a prije svega pokušajte porazgovarati sa susjedima i nešto dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok nije prošao.Ovo traje tek 4.dan i danas ćemo skidati barikadu 2. put.

Ali i dalje mi nije jasno kome teče rok od mjesec dana i da li u tom roku mi moramo tužiti za pravo služnosti puta ili susjede za ometanje posjeda.

 

Jasno nam je da moramo uzeti odvjetnika ali o razgovoru nema govaora jer se radi o dvije potencijalno opasne žene koje su agresivne i do sada su se više puta razračunavale fizičkim napadima sa ostalim susjedima a sad smo mi došli na red.Mi se ne razračunavamo ni verbalno a kamoli fizički.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na dosadašnjim odgovorima.Znamo otprilike što nam je činiti.

Ali ima li itko da mi odgovori da li nakon skidanja prepreka i prolaska putem pred svjedocima , dakle nakon samopomoći, opet počinje teći rok od mjesec dana za tužbu? I dokle to može ići?

 

Naime, željeli bi da oni nas tuže.

Unaprijed hvala. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aurelija je napisao:

Hvala vam na dosadašnjim odgovorima.Znamo otprilike što nam je činiti.

Ali ima li itko da mi odgovori da li nakon skidanja prepreka i prolaska putem pred svjedocima , dakle nakon samopomoći, opet počinje teći rok od mjesec dana za tužbu? I dokle to može ići?

 

Naime, željeli bi da oni nas tuže.

Unaprijed hvala. :-?

 

da oni vas tuze?

a zasto?

opet ste vi ti koji morate dokazati da imate sluznost puta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo moje iskustvo u vezi upotrebe instituta samopomoći.Možda još nekom bude od koristi.

Uzeli odvjetnika koji nam je savjetovao da barikadu koju su postavile susjede obavezno još jednom rušimo i prođemo putem da bi se dobilo na vremenu za tužbu.

Pred svjedocima i video kamerom tri mlađa muškarca krenu u sklanjanje barikade pazeći da ni u jednom trenutku ne prekorače upotrebu samopomoći.Susjede potpuno izgube kontrolu nad sobom.U hladno jutro svih su cijelo vrijeme zalijevale vodom iz gumenog crijeva.Kako im to nije bilo dosta počele su fizički napad:gađanje kamenjem, udaranjem komadima drva po leđima i tiskanje pod među uz vrijeđanje pogrdnim riječima koje nisu za forum.

Cijelo vrijeme muškarci su mirno, bez riječi, micali barikadu pa nisu reagirali ni kad su dobivali udarce kamenjem. Upotrijebili svoje pravo prolaska putem.Dođe policija (po običaju kasno),muškarci koji su dobili ozljede završe na hitnoj pa svi na policiji.Dobijemo prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.E, sad ono najluđe.Kad su vidjele da muškarci imaju potvrdu o ozljedama traže da moraju na hitnu.Jedna se samoozljedi (grebanjem i udarcima po bedrima)i ona donese potvrdu iz hitne.

Pa ti upotrebi samopomoć kad imaš susjede luđake!

Još jednom napominjem:sve se događalo pred svjedocima i sve je snimljeno video-kamerom.

Što sada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Muke ti ježeve, kažu da gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna, ali kod vas je bjesnoća harala pa je pitanje koliko puta (ceste) će vam trebati.

Nije lako, ali mislim da bi trebalo pokušavati i dalje mirno rješavati takve sporove. Samopomoć jest doista legalni institut, ali granica između nje i Samovlasti (kaznenog djela, a ne samo prekršaja protiv javnog reda i mira) nije pretjerano jasna, posebno kad su činjenice koje iznose dvije strane oprečne. Tu nije lako ni sudovima pa ni drugim službenim osobama koje sudjeluju u postupku.

I sam sam nesklon tužakanju i slično kao i vi, volio bih da prvo druga strana tuži mene, a da ja eventualno podnesem protutužbu. Međutim za to morate sami donijeti odluku iako bi prema najnovijim izmjenama propisa sud trebao provesti mirenje sukladno Zakonu o mirenju, ali je za to opet potreban izostanak "bjesnoće".

Možda osim suda ima i još neka treća osoba u koju povjerenje imate vi i druga strana pa bi i ona mogla neformalno posredovati i dogovoriti "mir u kući".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirenje ili bilo kakva komunikacija ne dolazi u obzir radi druge strane.Iz opisanog događaja se vidi da im je potrebna liječnička (da ne kažem koje specjalizacije) pomoć.One zapravo ugrožavaju cijelo susjedstvo a sada smo mi na redu.Ima ih koji su prošli i gore.

Ne posustaju dok ne unište "neprijatelja".Uvijek su korak naprijed u zločestoćama (blaga riječ).Evo, već radi osvete prolaze kroz naše dvorište uz sam zid naše kuće "jer imaju na to pravo i što im možemo".I zbilja što im možemo? Mi smo mirni ljudi,mlaćenje ne dolazi u obzir.Policija ne čini ništa.

Tko mene i moju obitelj štiti?Ugrožena su nam osnovna ljudska prava,da mirno živimo u svom domu.

Skoro svakodnevno nam dolazi policija na vrata.Čak i zato na koji način smo parkirali auto u SVOM dvorištu ili što je pas zalajao.

Što se puta tiče to ide na sud.Ali da će one ispoštovati odluku suda ako im ne bude odgovarala, to ne dolazi u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvanje policije je njihova specijalnost.Svakih nekoliko dana policija je tu.Već im je pun kufer.

Jednostavno ne želimo biti kao one.Lijepo smo ih zamolili da ne prolaze kroz naše dvorište.

Nikakve pomoći ne bi bilo ni da policija dođe.

Ali pravno vjerojatno griješimo što ih ne zovemo.Kakve to posljedice može imati?

Mi ne možemo sagledati posljedice tih bolesnih umova!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam koje su posljedice. ali tražeći logiku u pravu (iako pravnici tvrde da između ostalog na fakultetu uče da ništanije logično), zaključujem: ako sam ne čuvaš svoje, neće ti ga čuvat niti zakon i pravo.

 

Ako netko nesmetano prolazi kroz vaše dvorište, može steći pravo služnosti na dvorištu. ako ne reagirate na smetanje posjeda u roku mjesec dana , više ne možete zvat policiju, možete samo pokrenuti vlasničku tužbu koja nikad ne zastarijeva, ali kad dođe do toga nikad ne znate u čiju korist će biti presuda.

 

ne znam da li se može kako iskoristiti naputak ministarstva zaštite okoliša, koji upućuje na katastarsku evidenciju svih puteva, u smislu da budu obuhvačeni geodetskom izmjerom, te prikazani na katastarskom planu i upisani u posjedovni list i gruntovnicu sa pripadajućom površinom. rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za takvu evidenciju nije potrebno, ali može slijediti poslije toga. kako - ne znam. obratite se u upravni odjel za prostorno uređenje , graditeljstvo.... . možda oni nešto znaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija