Jump to content

dokazivanje očinstva i alimentacija


angy21

Preporučene objave

imam sina od 5mj. njegov otac i ja smo prekinuli još dok sam bila trudna. znam da me varao dok sam bila u bolnici zbog komplikacija u trudnoći. bio je gadan prekid i on je odlučio da ne želi imat više veze samnom ni sa djetetom. u css sam rekla tko je otac jer ga on ne namjerava nikad priznat, a pogotovo plaćat alimentaciju za njega

ovaj tjedan istječe rok od mjesec da ga prizna. morat ću tražit dokazivanje očinstva sudkim putem jer nema drugog načina.

kad se sudskim putem dokaže da je on otac, dali se odmah onda određuje i skime će dijete živjeti i koliko će plaćati za njega ili moram zbog alimentacije ponovno tužit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na vaše pitanje nalazi se u čl.294.st.1 i čl.301.st.1. Obiteljskog zakona (NN 116/03., 17/04., 136/04. i 107/2007)

 

Članak 294.st.1.

(1) Sud će odlučiti o tome s kojim će roditeljem maloljetno vlastito ili posvojeno dijete ili dijete nad kojim se ostvaruje roditeljska skrb nakon punoljetnosti živjeti, odnosno o povjeravanju drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi i o roditeljskoj skrbi:

1. odlukom kojom se utvrđuje da brak ne postoji ili se poništava ili razvodi;

2. odlukom kojom se utvrđuje majčinstvo ili očinstvo

 

Članak 301.st.1.

(1) Sud će donijeti odluku o uzdržavanju maloljetnog djeteta ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti kad u parnici radi utvrđivanja očinstva utvrdi da je tuženik djetetov otac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija