Jump to content

Može li rješenje ostavinske rasprave biti dokaz da je posjednik nepošten?


Nusha

Preporučene objave

Tuženik sam u tužbi kojom posjednik zemljišta (upisan u katastru) traži upis vlasništva u zemljišne knjige temeljem dosjelosti. Posjednik je posjed "naslijedio" od majke. Zanima me je li činjenica da je iza njegove majke proveden ostavinski postupak i da u popisu njene ostavine nije bilo navedenog zemljišta (s obzirom da nikad nije bila upisana u zemljišne knjige) dovoljan dokaz da je posjednik nepošten s obzirom da je na temelju rješenja ostavinske rasprave znao da ni njegova majka niti on nisu vlasnici tog zemljišta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je copy paste nekog ranijeg posta...

problem je sto nije navedeno pravno uporište ovog navoda pa ne znam da li to prolazi na sudu...

 

Postojanje ostavinskih rješenja i izvršen upis u zemljišne knjige ne govore o nesavjesnosti tužitelja, jer se tužitelj kao i njegov prednik oduvijek i to dugi niz godina ponašao kao vlasnik spornih nekretnina, a tuženi niti njegovi prednici nikada nisu osporili ovo pravo vlasništva, iako su tužitelj i njegov prednik svoja vlasničko-pravna ovlaštenja manifestirali njima naočigled. prema tome, sama činjenica upisa u zemljišne knjige na temelju ostavinskih rješenje ne čini posjed tužitelja nesavjesnim, Prednik tužitelja, kao i tužitelj na temelju ove okolnosti su osnovano vjerovali da su vlasnici, pa se tužiteljev propust da izvrši uvid u zemljišne knjige istom ne može stavljati nateret i činiti njegov posjed nesavjesnim, jer se on kao i njegov prednik duži niz godine i to više od 40 godine ponašao kao vlasnik i jasno manifestira sva vlasničko-pravna ovlaštenja, a sama činjenica upisa u zemljišne knjige na temelju ostavinskih rješenja ne čini posjed tužitelja nesavjesnim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija