Jump to content

pušenje da ili ne


piccasso

Preporučene objave

Prostor za pušenje mora ispunjavati sljedeće uvjete:

– prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor,

– prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore i ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine javnoga prostora,

– prostor mora biti namijenjen isključivo pušenju,

– u prostoru se ne smije konzumirati hrana ni piće.

 

Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija sa cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se kao dio zida.

Iznad ili uz vrata prostora za pušenje mora se nalaziti oznaka »Prostor za pušenje« s navedenim brojem osoba koje istodobno prostor za pušenje može primiti.

Ispred ulaza u prostor za pušenje i u prostoru za pušenje mora se osigurati da se u slučaju kvara ventilacijskog sustava automatski pojavi oznaka »Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu«.

 

Prostor za pušenje mora biti opremljen ventilacijskim sustavom koji je sastavni dio prostora za pušenje i koji je fizički odvojen od drugoga ventilacijskog sustava zatvorenoga javnog prostora u kojem je prostor za pušenje. Duhanskim dimom onečišćen zrak iz prostora za pušenje ne smije prelaziti u druge zatvorene prostorije zatvorenoga javnog prostora.

Ventilacijski sustav prostora za pušenje mora raditi automatski i osiguravati da nema istjecanja dima u druge zatvorene prostorije zatvorenoga javnog prostora.

 

Ventilacijskim sustavom prostora za pušenje mora se u odnosu na zatvoren prostor iz kojeg se ulazi u prostor za pušenje u samom prostoru za pušenje osigurati podtlak od najmanje 5 Pa uz zatvorena vrata prostora za pušenje.

Prostor za pušenje mora biti opremljen uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.

 

Ventilacijskim sustavom u prostoru za pušenje mora biti osiguran dovod zraka iz otvorenog prostora ili iz zatvorenog prostora u kojemu je pušenje zabranjeno.

Sustav izmjene zraka mora se pročišćavati tako da je najmanja osigurana količina dodatnog zraka 30 litara u sekundi po osobi na temelju indeksa popunjenosti prostora od 0,7 osoba/m².

 

Zrak iz prostora za pušenje ne smije se reciklirati nego mora putem ventilacijskog sustava biti izveden u otvoreni prostor.

 

Vlasnici, odnosno korisnici zatvorenoga javnog prostora obvezni su svoj rad i poslovanje uskladiti s odredbama ovoga Zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona (06.11.2008.)

 

Javni prostor jest zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, trgovine, športa i rekreacije, ugostiteljstva i turizma, kulture i umjetnosti, prometa, uključujući čekaonice, prostorije za sastanke, sve dvorane za okupljanje ljudi, gledališta, javna prometna sredstva, dizala, kabine žičare, javne zahode te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kinopredstava, prostore školskih dvorišta, dvorišta zdravstvenih ustanova i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mora on pušenje ničim izričito zabranjivati, niti je dužan osigurati prostoriju za pušenje, jer pušenje je u biti već zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima, po novom Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

 

Dakle samim time što pušačima nije osigurao prostoriju za pušenje poslodavac prema novom zakonu već je zabranio pušenje.

 

Ako poslodavac baš želi izići u susret pušačima i dozvoliti pušenje u svojim prostorijama onda mora osigurati uvjete koje Rubens navodi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš pušiti za vrijeme stanke izvan prostora u kojem je pušenje zabranjeno počevši od 06.11.2008. godine, pa od tog dana još šest mjeseci u ugostiteljskim objektima, a poslije toga ni tamo više nema pušenja, osim u tim famoznim "staklenim zvonima" u kojima se neće smjeti konzumirati piće.

 

Tak da, slijedi moj primjer, žvačem već tjedan dana žvakače za 47,99 kn pakiranje od 30 komada, .........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu a da ne dam i ja komentar na ovaj inkvizicijski zakon.Imam poslovni prostor koji se sastoji od više ureda.Na svoj ured sam stavila natpis "privatni prostor", mogu li me dotični "oplesti" po džepu ili da se i ja priključim udruzi žvakača antinikotinskih žvaka,antinikotinskih flastera,čarobnih napitaka protiv pušenja i sl....?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

što se tiče pušenja vani zakon kaže da apsolutna zabrana pušenja obuhvaća dvorišta,parkirališta i sl.prostore koji se nalaze u građevinama u kojima se obavlja djelatnost odgoja i obrazovanja te zdravstvena djelatnost.

 

s druge strane isti taj zakon kaže da zabrana pušenja u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti:zdravstva,zaštite djece,socijalne skrbi,odgoja i obrazovanja,trgovine,športa i rekreacije,ugostiteljstva,kulture,prometa odnosi i na čekaonice,prostorije za sastanke,sve dvorane za okupljanje ljudi,gledališta,javna prometna sredstva,dizala,kabine žičara,javne zahode te otvorene prostore namjenjene održavanju kazališnih i kino predstava,prostore školskih dvorišta,zdravstvenih ustanova i DRUGE PROSTORE U KOJIMA NEPUŠAČI PROTIV SVOJE VOLJE MOGU BITI IZLOŽENI DUHANSKOM DIMU.

 

znači,svatko će tumačiti zakon po svome, s jedne strane ne smije se pušiti u dvorištu bolnice i škole,s druge strane (ono što je odštampano velikim slovima),u svakom prostoru, otvorenom ili zatvorenom ima nepušača koji su protiv svoje volje u blizini dima.

 

izgleda,što smo popušili-popušili smo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm! Kako stoje stvari ako na pušenje gledamo kao na OVISNOST

O NIKOTINU? Da li se ovakva ovisnost smatra bolešću? U tom slučaju ovaj novi zakon nije human prema nama 'bolesnicima'... Ima li osnova tužiti se u tom smislu, a protiv ovog zakona o pušenju? Osim toga u Hrvatskoj se još uvijek ne provodi ozbiljna anti-pušačka kampanja... Napredak koji smo postigli u smjeru smanjenja ove bolesti, možemo zahvaliti utjecajima kampanja izvan Hrvatske. Inače bi smo još pušili po autobusima, tramvajima i Croatian Airlines zrakoplovima!? SMRT >>>tvornici duhanskih proizvoda Rovinj!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Zdravo!

Registrirao sam se jer nam, eto, na poslu brane pusiti :). Posvuda. Naime, da ukratko objasnim. Radim na PMF-u, na Botanickom zavotu u Botanickom vrtu. Jucer je osvanula obavijest da je prema clanku 13. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u potpunosti zabranjeno pusenje ukljucujuci i dvoriste ispred zgrade faxa. U cemu je stvar, nasa zgrada i dva staklenika se nalaze u sklopu Botanickog vrta, ajmo reci, kao neka enklava PMF-a (PMF ima fakultetske zgrade po cijelom gradu). Clanak 13. kaze da je zabranjeno pusenje u zatvorenim javnim prostorima (i onda definira njega kao nesto sto ima krov i ima zatvorenu barem polovicu pripadajucih stijena). OK. Dalje kaze da je pusenje zabranjeno i u onim prostorima koji nisu zatvoreni, ali su funkcionalni dio prostroa u kojem se obavlja odgoj i/ili obrazovanje te zdrastvena djelatnost.

E sada, moj pitanje - moze li se dvoriste ispred fakultetske zgrade smatrati funkcionalnim dijelom faxa u kojem se obavlja djelatnost odgoja/obrazovanja ili ne? I posljedicno je li dozvoljeno zapaliti cigaretu na dvoristu. Ukratko, je li dvoriste (koje nasa sluzba za zastitu na radu ukljucuje u zabranu) zaista spada u javni prostor u kojem je zabranjeno pusenje prema clanku 13. zakona?

Marin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što si opisao, prema tumačenjima koja imam mjesto je gdje pušenje ne bi bilo dozvoljeno.

 

Čak i neovisno o tumačenju pojedinih odredaba tog zakona i odlukom poslodavca može se zabraniti nešto i šire od zakonom propisanog u svezi glede te problematike.Takvu odluku poslodavac može vrlo lako i obrazložiti i pravdati.....no pitanje je koliko bi to bilo "pametno".

 

Sretno s odvikavanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što bi rekao dobri stari Kalimero:To je prava,pravcata nepravda! Postali smo građani drugog reda.Digla se velika hajka na nas kako bi se skrenula pozornost sa puno važnijih stvari,npr.kako preživjeti od prvog do prvog.No kako god bilo mi pušaći smo ovisnici koji pune državni proračun i uredno privređujemo ali nemamo pravo na besplatno liječenje od naše ovisnosti što nije slučaj sa nekim drugim ovisnicima, npr. narkomani i alkoholičari. Zaštićeni su kao lički medvjedi,imaju besplatno liječenje a pola njih ne privređuje jer nisu sposobni a uz to rade veće zlo svojoj okolini i obitelji nego mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tonka59 je napisao:

Što bi rekao dobri stari Kalimero:To je prava,pravcata nepravda! Postali smo građani drugog reda.Digla se velika hajka na nas kako bi se skrenula pozornost sa puno važnijih stvari,npr.kako preživjeti od prvog do prvog.No kako god bilo mi pušaći smo ovisnici koji pune državni proračun i uredno privređujemo ali nemamo pravo na besplatno liječenje od naše ovisnosti što nije slučaj sa nekim drugim ovisnicima, npr. narkomani i alkoholičari. Zaštićeni su kao lički medvjedi,imaju besplatno liječenje a pola njih ne privređuje jer nisu sposobni a uz to rade veće zlo svojoj okolini i obitelji nego mi.

 

Osobnog sam stava da niste u pravu.

 

Građani drugog reda smo bili mi nepušači jer smo bili dužni trpjeti dim koji nismo uzrokovali, a koji nam je često uzrokovao i dišne probleme.

Ja sam npr. volio miris benzina, ali ga nikada nikom nisam podmetao pod nos.

 

Država je konačno krenula u zaštitu onih koji nisu svojom krivnjom bili izloženi dimu. To je osim zdravstveniog i civilizacijski doseg jer je veliki dio EU uveo zabrane ili rigorozna ograničenja.

 

Što se tiče troškova liječenja i ovisnosti.

Znate li možda koliko košta liječenje jedne osobe koja je dobila rak plića od cigareta (podjećam da je u 98% slučajeva cigareta uzrok)?

 

Statistika kaže da pušač nikad ne može otplatiti to lječenje makar 50 godna uplaćivao zdravstveno.

 

Glede štete koji pušači uzrokuju obitelji napomenut ću samo trudnice koje puše, roditelje koje puše u blizi svoje djece i podatke da takva djeca imaju u prosjeku 20% više šanse da budu manje intelignetna i zdrava od one koji nisu imali takve roditelje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija