Jump to content

participacija u zdravstvu


Stubi

Preporučene objave

nisam do danas čuo nikoga vezano uz branitelje da se protivi prijedlogu ministarstva zdravstva da svi moraju plačati partipaciju osim djece znaći li to da branitelji sa jadnim mirovinama mogu očekivati isto 20 % bolničko lječenje i ostalo pa se ti sad misli moglo bi se dogoditi da još jedan dio branitelj digne ruku na sebe to bi bilo strašno da se takav prijedlog uvede možda nisam sve dobro razumio ali spominju se sam djeca kao moguča kategorija stranka umirovljenika je nešto reagirala za ostale neznam :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stubi je napisao:

svi moraju plačati partipaciju osim djece znaći li to da branitelji sa jadnim mirovinama mogu očekivati isto 20 % bolničko lječenje i ostalo

 

Djeca i trudnice te ;

 

te oni koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ( koje plaćaju od 80 do 130 kn ) , HRVI, ostali teški invalidi i osobe koje imaju primanja manja od 1880 kuna mjesećno.

 

Svi ostali plaćaju. Tako je najavio ministar zdravstva.

 

Pa i nije se puno toga promjenilo u odnosu na dosada, osim visine dopunskog osiguranja od minimum 80 kn pa do 130 kn mjesećno ( a koje je do sada bilo 50 kn za umirovljenike i 80 kn za ostale ).

 

Ovo kod lječnika OP ( recepti i uputnice su se neko vrijeme naplaćivali pa više nisu, a evo opet hoće ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih sada trebao biti solidaran sa drugima, ma nemoj. 33 godine zbog velikih iznosa plaća nadprosječnih (sigurno duplo nego prosječno u YU i HR) uplaćenih doprinosa. Nažalost, u invalidskoj sam mirovini nakon dva ranjavanja, i sada da budem solidaran. S kim? Gledam doktora jadnika na TV kako pokušava objasniti nekakvu reformu zdravstva, jadnik, sav se preznojio dok ju je objašnjavao. Ali, valjda neće proći, osim ak se penzići u Saboru opet ne prodaju za "Judine škude". Sorry za malo politiziranja, ak adminu smeta nek obriše, ali morao sam to napisati............

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U novoj reformi zdravstva izuzeti od svih plaćanja bit će samo djeca do 18. godine i trudnice. Svi ostali sudjelovat će, kao i dosad, u plaćanju zdravstvenih usluga, počevši od liječnika opće prakse, do pregleda specijalista i boravka u bolnici, i to u iznosu od 20 posto. Tako će, primjerice, pregled kod liječnika opće prakse stajati 15 kuna, specijalistička pretraga oko 50 kuna, dan u bolnici oko 100 kuna.

 

Druga važna stavka koju donosi reforma su - obvezni zdravstveni doprinosi - koje će od sada plaćati i umirovljenici.

Plaćanja doprinosa pošteđena je velika većina umirovljenika s mirovinom manjom od 2600 kuna. Njih je oko 900 tisuća.

Oko 210 tisuća umirovljenika, oni koji imaju mirovinu između 2600 i 5200 kuna, sami će plaćati doprinos. Iznosit će oko tri posto od mirovine.

Umirovljenici koji imaju mirovinu veću od 5200 kuna i oni s povlaštenim mirovinama, znači umirovljeni saborski zastupnici, članovi Vlade i akademici, plaćat će doprinos iz mirovine od 5 posto.

 

Treća važna stavka - dopunsko osiguranje. S karticom dopunskog osiguranja sve zdravstvene usluge i pregledi, osim lijekova, bit će besplatni. Mjesečna cijena police dopunskog osiguranja bit će između 80 i 130 kuna, ovisno o visini plaće ili mirovine.

Za ratne vojne invalide, nezaposlene i osobe s primanjima manjima od 1800 kuna, dopunsko osiguranje plaćat će država

 

Ovo je citirano iz govora aktualnog ministra zdravstva prije neki dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Prema prijedlogu Zakona:

 

 

Navedenim Zakonom dopunsko zdravstveno osiguranje definirano je kao osiguranje kojim se osigurava pokriće dijela troškova do pune cijene zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

 

Izmjenama i dopunama važećeg Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji se upućuje u postupak donošenja usporedno s Prijedlogom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predlaže se da se sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osiguravaju iz državnog proračuna za sljedeće kategorije osiguranih osoba:

 

- osobe kojima je priznato svojstvo ratnog vojnog ili civilnog invalida rata i mirnodopskog vojnog invalida, odnosno status korisnika obiteljske invalidnine sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi,

 

- hrvatski branitelji iz Domovinskog rata ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi,

 

- osobe koje pružaju njegu i pomoć hrvatskom ratnom vojnom invalidu Domovinskog rata prema propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, ako pravo na obvezno zdravstveno osigurane ne ostvaruju po drugoj osnovi,..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija