Jump to content

Povrat poreza na kamate kredita


presedan

Preporučene objave

Kupio sam stan, neuseljiv, jer u njemu žive zaštićeni najmoprimci. Uredno sam se uknjižio i bio prijavljen na toj adresi dok mi nije stiglo rješenje o oslobađanju od poreza na kupnju prve nekretnine ( fotokopija osobne na toj adresi je bio jedan od potrebnih dokumenata uz formular za oslobađanjem od poreza na kupnju prve nekretnine ). Sada sam ponovo prijavljen na drugoj adresi, kod roditelja, što i odgovara istini. Kako sam stan kupio na kredit, prilikom godišnje prijave poreza na dohodak, imam pravo na povrat na kamate kredita. Uobičajeno je da se uz prijavu priloži i izjava da je to prva i jedina nekretnina - što nije problem, ali i ponovo fotokopija osobne na toj adresi - što više nemam, jer tu zaista još i ne živim, ali ne zato što ne želim nego zato jer mi država ne da ući u svoje, pošto sada na moj račun štiti ljude koji žive u mome stanu. Dakle, ispunjavam sve uvjete da imam pravo na povrat poreza na kamate kredita (prva i jedina nekretnina), i šta mogu učiniti da mi se uvaži da se tu ne mogu još prijaviti, jer mi nije dozvoljeno tu još useliti ? Mislim, mogu se na osnovu kupoprodajnog ugovora, a i vlasničkog lista na moje ime, prijaviti bez problema, ali bi u tom slučaju bio u prekršaju zbog lažnog prijavljivanja. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašto lažno prijavljivanje.

ti se prijavljuješ na tvoju nekretninu a u njoj nemoraš i živjeti.

možda bi i za sud bilo djelotvornije da imaš adresu stana ali

navedeš da pismena šalju kod mame gdije zato što nemožeš živiti u stanu.

ja bih iznajmio stan i tražio da stanari nadoknade štetu.

a na tej način prije možeš tražiti iseljenje stanara

 

prouči Zakon o najmu stanova N.N.91/96

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

thx bovu, inače i živim već u iznajmljenom stanu (već godinama) i raspitao sam se u gradskom poglavarstvu za svoju situaciju (imam stan u kojega mi neda država, koju u ovakvim slučajevima zastupa grad, a ja podstanar), pa sam mislio skuhati gazdu stana di sam podstanar da napravimo ugovor o najmu kako bi to imao napismeno (pretpostavljam da znaš da možda 1% unajmljivača to radi legalno, sam bi morao plaćati i 10,5% poreza od ugovorne cijene najamnine i to ako tu cijenu prihvate u poreznoj upravi, te se i prijaviti onda na toj adresi, a i nisam u poziciji da uvjetujem gazdi), ali su mi odma u gradskom poglavarstvu rekli da mi se to neće pozitivno riješiti, da je to na nivou države, da ima takvih masu slučajeva, spominjali su sabor, prijedlog zakona u proceduri, bla,bla...

Uglavnom, sada je to kako je, ali mi je napeto naći način da imam pravo na povrat poreza na kredit ( šta po ispunjenim uvjetima i zdravom razumu i imam ), a da ne budem prijavljen na adresi kupljenog stana. Pitao sam i u poreznoj upravi, i oni su malo u čudu i zbunjeni, čak su se predamnom raspravljali, neko kaže da, neko je dovoljno glup za poslušnog činovničića pa bez osobne na toj adresi bi predmet odma odbio, spominju usporedbu sa situacijom kad se kupi još neizgrađeni stan ( tada se također ne može prijaviti na toj adresi, ali to uvažavaju ). I najbolje, između ostalog su mi savjetovali da se to raspitam i na ovom forumu, da ne vjeruješ i da pukneš. :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kamate za plaćanje stambenog kredita se koriste samo u svrhu uvećanja osobnog odbitka i možete ih iskoristiti u iznosu do 12.000 kn godišnje.Znači, najprije morate ostvariti oporezivi dohodak da biste ga mogli umanjivati iznosom uplaćenih kamata.

 

Da biste to ostvarili nekretnina Vam mora biti prva nekretnina koju ste kupili i da, morate imati prebivalište na adresi na kojoj je nekretnina.Kod nas u poreznoj, osim osobne traže i Uvjerenje o prebivalištu iz MUP-a.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za prijavu prebivališta dovoljno vlasnički list.

policajac neide s tobom u stan da provjeri dali ti doista živiš u istom stanu.

poreznoj dovoljna potvrda o prebivalištu iz policije .

ti to možeš dobiti sve legalno i bez muljanja.

svake godine od banke dobiješ obavjest o kamatama koje si platio za tu proteklu godinu,ako su kamate veće od 6%

potvrdu priložiš prijavi poreza s prijeslikom osobne na kojoj je adresa tvoga stana.iznos plačeni kamata ulazi u poreznu olakšicu za godinu u kojoj su kamate plaćene.

ti tu nisi lagao i ništa protuzakonito napravio iz razloga što ne možeš u svoj stan.

 

kako to da si kupio stan sa zaštićenom najmoprimcem .

obavijesti ga da si ti novi vlasnik stana i po zakonu dužan je sa tobom skolopiti ugovor o najmu.ako to ne napravi dobija otkaz ugovora o najmu.

tuži ga za stjecanje bez osnova ako ti neplaća najam stana.

ipak prouči zakon ili angažiraj odvjetnika.

provjeri u gruntovnici ,poreznoj dali tvoj stanar ima drugi stambeni objekat .tada nisi dužan s njme zaključiti ugovor o najmu i možeš tražiti njgovo iseljenje da bi ti uselio.

 

ugovor o najmu stana učinjen sa tvojim gazdom potreban ti je za sud a ne poreznu.mislim da gazda tada nebi imao problema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupio si nekretninu i u okvirima zakona tražiš svoja prava da useliš u istu nekretninu i u njoj živiš ako je to moguće.

 

prouči Zakon o najmu stanova N.N. 91/96 ,mišljenja sam da češ imati puno koristi kod traženja prava na svom vlasništvu.

 

ukoliko neko od stanara u tvom stanu ima useljiv stan ,nemogu biti zaštičeni najmoprimci.

obavjestio si ih da si vlasnik stana

nositelj kućanstva (ili po dogovoru)dužan je tražiti sklapanje ugovora o najmu a ako to ne učini oni su nepošteni posjednici i imaš pravo od njih tražiti isplatu stanarine (uobičajene u mjestu)i to po osnovi stjecanja bez osnove ,po Zakono o obveznim odnosima,kao i svih davanja

ugovor o najmu regulira sva plaćanja u stanu.

struja,voda ,komunalnu naknadu,pričuvu itd.

ukoliko stanari ne podmire račune dužan ih je podmiriti vlasnik.zato razmisli hočeš li sklopiti ugovor o najmu kojim sve obveze u svezi stanovanja prelaze na korisnika stana.

ako oni neče potpisati ugovor o najmu ,pismeno (da imaš opravdanje za nedajbože)od HEP-a tražiš kao vlasnik iskopčanje struje,distributera plina- plin,vode.

sa pričuvom je zadužen vlasnik nekretnine ako nije obveza ugovorno na najmoprimca,kao i komunalne doprinose.

 

i po Ustavu vlasništvo obvezuje i ako ga ne koristiš.

porezna oslobađanja su sitnica prema onom što bi te moglo snaći zbog stana kojeg ne koristiš,ako ne sklopiš ugovor o najmu i reguliraš davanja za u svezi stanovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija