Jump to content

Civilni vojni rok


anonimno

Preporučene objave

Civilni sam ročnik već nekoliko mjeseci, dosad nisam radio nedjelje i praznike, no od sada nakon "navodne konzultacije" s ministarstvom, moramo raditi nedjeljom i praznicima i to po 56sati prvi tjedan popodnevne smjene, 40 sati drugi tjedan noćne smjene, 48 sati treći jutarnje i tako u rotaciju. Molim vas da me uputite u moja prava. Radnici koji takoder rade na istom mjestu svaki tjedan rade 40 sati.

Unaprijed zahvalan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Hrvatskoj ne postoji "civilno služenje vojnog roka". Postoji samo prigovor savjesti kad se vojni obveznik, radi razno raznih razloga, poziva na pravo da ne uzme oružje u ruke. Tada mu država omogučava da vojni rok odsluži bez držanja puške i to tako da ga zaposli u civilnoj službi. Držeći se strogo pravila, vojnik bi morao spavati u vojarni, ujutro ići na posao pa se popodne opet vračati u vojarnu. Radi uštede (prazan buđet za troškove hrane i smještaja) vojska omogučava vojniku sa prigovorom savjesti da nakon posla idu doma. Prema tome, za vrijeme služenja vojnog roka, vojska raspolaže vojnikom 24 sata na dan, s tim da mu je dužna osigurati 8 sati spavanja, 2 sata za osobne potrebe i 2 sata odmora. Prema tome, vojnik za vrijeme služenja vojnog roka mora biti na raspolaganju (u smislu obuke, ili u ovom slučaju rada u nekoj civilnoj ustanovi) 12 sati na dan. Prema tome, imate pravo na prigovor tek kad vam radni tjedan pređe iznos od 84 radna sata ( u to je uračunato sat vremena za odmor svaki dan, laički rećeno gablec). Savjetujem da ne dižete galamu, jer osobno znam slučaj kad je ročnik sa prigovorom savjesti previše izvoljevao, naletio na isto tako tvrdoglavog tipa, pa je preostalih 5 mjeseci vojnog roka odslužio na naćin da je preko dana radio (dostavljač u vojsci) a onda se popodne javljao u vojarnu i tamo bio do jutra kad je opet išao na posao. Usput rečeno, nakon natezanja se to moglo izboriti i u onoj famoznoj JNA, s tim da je vojnik radio sve što i ostali, samo mu nisu dali pušku. Želim Vam da sretno odslužite. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija