Jump to content

dvostruka neuknjizba


arrri

Preporučene objave

Lijepo molim za pomoc.

 

Majka je od susjeda kupila stan '99 (a svoj prodala njima). Susjedi (prodavatelji) daju prijedlog za upis u gruntovnicu za prodani stan koji su uredno otkupili od Industrogradnje. Majka (kupac stana) par godina nakon njih takodjer daje prijedlog za upis -sebe na stan, racunajuci da je proslo dovoljno vremena da njihov prijedlog bude rijesen i oni upisani na stan.

 

Susjedi dobijaju odbijenicu da budu upisani, bacaju taj dokument (s objasnjenjem zasto su odbijeni) u smece i 3 godine sute o tome.

 

Majka stalno daje pozurnice u gruntovnici nemajuci pojma da je susjedov zahtjev odbijen. Slucajno se preko trece osobe sazna da je susjedima upis odbijen pa zatim u gruntovnici majci kazu da susjedi moraju osobno podici dokumentaciju kako bi se vidjelo zasto im je odbijen upis i da se shodno tome napise novi. Jasno je da se majka ne moze uknjiziti dok oni nisu upisani. Susjedi odbijaju ici u gruntovnicu rijecima da su stan prodali i da ih se vise nista ne tice.

 

Osim sto je majka ispala naivna pri kupnji susjedovog stana, postoji li kakva pravna mogucnost da se susjedi prisile da odu u gruntovnicu i podignu odbijeni prijedlog posto se bez njihovog upisa majka ne moze upisati a onda ni prodati stan.

 

Najljepsa hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ispricavam se.

"Prvi kupac" otkupi stan od firme i nakon toga daje zahtjev za upis u gruntovnicu za vlasnistvo nad tim stanom.

Prije nego dobije rjesenje od suda, proda stan "drugom kupcu" (oboje vjeruju da nema problema za upis prvog kupca, to su devedesete godine i ljudi su jos naivni).

Iz nekog razloga sud odbije zahtjev za upis prvom kupcu no on to rjesenje baca u smece.

"Drugi kupac" se ne moze uknjiziti ako nije "prvi" uknjizen.

Da bi "drugi kupac" najprije saznao zasto je odbijen zahtjev "prvog kupca" kako bi mogao pokrenuti bilo kakvu akciju dobivanja vlasništva, "prvi kupac" MORA OTICI U GRUNTOVNICU i PODICI SUDSKO RJESENJE O DOBIJANJU ZAHTJEVA ZA UPIS - OSOBNO (rjesenje je dobio postom ali ga je naprosto bacio) jer to umjesto njega nitko drugi ne moze (mozda odvjetnik?, ali to ne znam pa i to pitam).

Može li se taj "prvi kupac" ikakavim pravnim nacinom prisiliti da ode u gruntovnicu i jednostavno izvadi svoj zahtjev, svu dokumentaciju o tome zasto mu je zahtjev odbijen jer bez toga "drugi kupac" NE MOZE ZNATI zasto je zahtjev odbijen pa prema tome ni reagirati kako bi sebe upisao.

Problem je banalan ali posljedice su grozne za drugog kupca koji tako nikad nece dobiti vlasnicki - "prvi kupac" jednostavno ne zeli otici u gruntovnicu! Ima svakakvih ljudi, ali mene zanima postoji li pravni nacin da mu se "naredi" da ode u tu gruntovnicu. Ili umjesto njega moze uciniti to pravnik kojega angazira Drugi kupac?

 

Hvala najljepsa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran, ali možda biste mogli dokazati pravni interes da ostvarite uvid u spis postupka u kojem je odbijen upis prvom kupcu. Pokušajte otići u gruntovnicu i predočiti oba kupoprodajna ugovora.

 

Mogli biste podnijeti i tužbu radi utvrđenja vlasništva protiv formalno upisanog vlasnika (prvog prodavatelja), ali postoji opasnost da se nepotrebno istrošite bez uspjeha ako ne saznate točan razlog odbijanja upisa prvog kupca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog za upis prava vlasništva na istom stanu pod brojem z ili ZS od tog istog suda držim vrlo opravdanim pravnim interesom za traženje dokumentacije o tom stanu.

 

Alternativno, doznati broj Z, i poći u pisarnicu i zatražiti Rješenje suda Z- bla, bla,platiti 100 kuna, pričekati tjedan dana i dobiti Rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija