Jump to content

Dva porodiljna za redom


Veki05

Preporučene objave

Poštovanje,

naime tokom korištenja porodiljnog dopusta za drugo dijete ostala sam ponovno u drugom stanju. Poslodavac mi je izišao u susret i vratio me na posao prije isteka porodiljnog kako bih ostvarila pravu na veću porodiljnu naknadu. Informacije s HZZO su bile u slučaju da nakon porodiljnog odmah završim na komplikacijama imam pravo samo na 1600 kn. u radnom odnosu sam 3 mjeseca, i zanima me da li je to dovoljno za ostvariti pravo na porodiljni i da li mi je prosjek te 3 plaće ili mi u prosjek ulaze i 3 mjeseca starog porodiljnog od 2500 kn.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Ja imam isti slučaj. Sad sam na porodiljnom za prvo dijete (2.dio), i rečeno mi je u HZZO-u da ako mi se veže porodiljni na porodiljni moogu dobiti nakon novog poroda punu plaću. Ako ne, mogu dobiti čak ciglih 1600kn!!!!:)

Dakle, novi porodiljni moram otvoriti 28 ili 45 dana prije termina pa ću ostvariti normalnu plaću.

Ako fulam 1 dan i imam prekid tipa komplikacije ili ne znam što, dobit ću mizeriju.

 

Nadam se da sam pomogla!:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

nisam dugo pratila forum,malo mi je nejasan tvoj odgovor/veliki curetak/.Ako sam dobro razumjela ne smijem koristiti komplikacije ni po cijenu strogog mirovanja jer necu dobiti prosjek place vec neku sicu.Ja imam stalni radni odnos ali sam bila na komlikacijama pa nakon toga porodiljni tako da nisam radila proslu godinu a beba ima 9 mj a ponovna trudnoca je tu.Nije meni placa nista puno veca od 2500 ali mi u 4 mj ide na 1600,pa sam cak mislila prekiniti porodiljni otvorit komlikacije ali kad si mi ovo napisala sada me strah da ne izgubim umjesto dobije ,kakav je ovo nas zakon jos bi te molila ako znas da li peto dijete dobiva 500kuna dodatka na djeci doplatak ili samo trece i cetvrto...u mene sto pitanja ,hvala na odgovorima :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam isto u stalnom radnom odnosu i mislila sam prekinuti porodiljni i otići na komplikacije za novu trudnoću, međutim, rekli su mi da ne, jer da je bolje da kad mi završi jedan porodiljni otvorim odmah drugi, da mi se nastavljaju, odnosno vežu.

U tom slučaju ću dobiti punu plaću, a ako radim prekide i komplikaciije imat ću 1600kn.

 

Eto, to je moje iskustvo i nadam se da ću uspjeti na proljeće to i realizirati!

 

Za doplatak, stvarno ne znam ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitam ove bedastoće i suzdržavam se već jedno par dana, no eto više to ne mogu činiti pa ću ti odgovoriti slijedeće:

 

sa tromjesečnim radnim stažom možeš si otvarati i zatvarati što god želiš, no to apsolutno nikakvog efekta neće imati na visinu kasnijih isplata po osnovi rodiljne naknade, odnosno roditeljske potpore, zapravo i sama visina nadoknade plaće za vrijeme bolovanja je vrlo upitna, naime za određene isplate propisani su uvjeti koje opisom iz gornjeg posta ne zadovoljavaš

 

Nadalje, žene, majke i nemojte si same naštimavati ništa i otvarati i zatvarati i pritvarati jer za tako nešto niste ni nadležne ni to ne možete činiti (netko drugi prema medicinskoj indikaciji to radi)

 

Imamo zakon koji je sada vrlo liberalan, ima bezbroj mogućnosti za ostvarivanja prava, pa nema nikakve potrebe za ovakvim pokušajima izigravanja samih sebe i svojih obitelji.

 

Sukladno svom radnopravnom statusu koji nije sporan biti će uređen kasniji odnos i pripadajuća naknada i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozda su ovo za tebe bedastoce jer nemas ovih problema normalno da sve ide svojim tokom necu traziti nemoguce ali

nije bas sve fleksibilno za majke s vise djece,nemam samo 3 mj staza nego17 g,trazim iskustva majki da se ne zeznem kad to bude medicinski opravdano a pravo trogodisnjeg porodiljnog koristim,morala sam odgovoriti jer me tvoj odgovor uvrijedio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemaš se zbog čega uvrijeđivati, ja ti samo želim pomoći i uputiti te na pravi put. Sve se da bez problema realizirati, odnosno bez bilo kakvih egzibicija koje u konačnici mogu izuzetno zakomplicirati stanje stvari. Samo slušaj svog doktora i sukladno njegovoj ocjeni tvoja, pa i situacija gore navedene (s kojom si zamijenila problem staža osiguranja odnoso primarno postavljeno pitanje) biti će rješena na zadovoljavajući način, uvažavajući pri tom i primarni radnopravni status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje, ako može tko pomoći...

Evo danas sam punih 37tj. trudna, još sam na porodiljnom (mala će 13.3.napuniti godinu dana, znači do tad mi je porodilni)

Kako sam sad imala "prijeteći prijevremeni porod", dobila sam od doktora za otvaranje komplikacija 45 dana prije termina (koji je 14.3.), ali mi u HZZOu to nisu htjeli prihvatiti...Rekli su mužu da ne mogu otvoriti porodiljni dok sam na porodiljnom...

Ne znam zašto nisu mogli zatvoriti prvi porodiljni,pa odmah otvoriti ovaj 45 prije(komplikacije)??

Muž im je rekao da ću najvjerojatnije prije roditi, oni su na to rekli da se onda šalje molba? za prekidanje jednog i tvaranje drugog..

Ja sam se ovaj tjedan vratila iz bolnice, sad čekam porod, koji eto može biti za dva dana a možda i za 25...

Naravno na telefon se ne javljaju...

 

Kada da otvorim novi porodiljni?

Da li se on možda "sam"(uz donošenje potvrde) produžuje ako rodim prije termina?

Kolika će mi biti naknada? Ako "zakasnim" s porodom samo 1 dan padam na minimalac ili?

:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima malo ovdje u tvom slučaju previše stvari koje bi se mogle dogoditi, a najvjerojatnije ili možda se neće a koje su bitne za utvrđivanje budućeg prava, odnosno visine i trajanja rodiljnog dopusta, tak da lijepo ti sve to probaj zaboraviti i nemoj se opterećivati s tim.

 

Nesporno je to da si trenutno na rodiljnom dopustu drugih 6 mjeseci i da istog nikako ne možeš prekinuti obzirom na to da si privremeno nesposobna za rad, ak sam dobro shvatio opće sve ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija