Jump to content

javni bilježnik - ostavina


vera4555

Preporučene objave

umro je otac mojeg malodobnog djeteta, te uskoro očekujem ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika. za ostavinsku raspravu su se prijavile dvije vanbračne supruge, koje ce se morati sudski dokazivati. pitanje glasi: da li javni bilježnik može riješiti ostavinu moje kćeri odmah, ili mora čekati dokazivanje sudskog postupka vanbračnih supruga. moje dijete je jedino dijete pokojnika. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema vanbračnih supruga ako je pokojnik bio u braku sa vama.

ako to prizna javni bilježnik ,žalite se ,to bi bila bigamija.

ali ako iste osobe imaju sa ostaviteljem i dijete ,dijeca su nasljednici kao i vaše dijete.

a ako niste bili u braku onda bi vanbračne supruge bez dijece trbale imati vanbračni staž od najmanje tri godine ako u toj vezi nije bilo dijece,da bi se priznala izvanbračna veza zbog nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivo smo se razumijeli. ja sam jedna vanbracna supruga, majka pokojnikovog djeteta. u međuvremenu se pojavila i druga vanbračna supruga, bez djece. na ostavinu smo prijavljene nas dvije vanbračne supruge i malodobno dijete - 14 godina staro. Pitanje - da li javni bilježnik može rijesiti ostavinu djeteta odmah, a nas dvije sudski dokazivati status vanbračne supruge naknadno? i kakav je uopče redoslijed postupaka? ostavina je stan u vlasništvu pokojnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju predviđa mogućnost donošenja djelomičnog rješenja kada sastav cijele ostavine nije poznat, ali ne i kada nije odlučeno o tome tko su nasljednici.

 

Budući da niste dali dovoljno podataka, onda - sasvim teoretski - u Vašem slučaju može biti od 0 do 3 nasljednika prvog nasljednog reda.

 

Ako ne postoji valjani dokument da je dijete ostaviteljevo, a niti jedna od Vas ne dokaže status vanbračne supruge, može ispasti da ne postoje nasljednici prvog nasljednog reda, pa će se pozvati oni drugog nasljednog reda.

 

Isto tako, može se utvrditi da je dijete jedini nasljednik. Itd.

 

Mislim, dakle, da djelomično rješenje nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija